Vem vinner Guldpillret 2015?

Vet du någon som har hjälpt till att göra läkemedelsanvändningen säkrare eller bättre anpassad för patienterna? Då ska du passa på att skriva en nominering till utmärkelsen Guldpillret.

Ett 20-sidigt häfte, med behandlingsrekommendationer av 16 folksjukdomar som är vanliga hos äldre, gjorde att det regionala läkemedelsrådet i Uppsala-Örebroregionen vann förra årets upplaga av utmärkelsen Guldpillret.

Bakom priset står Dagens Medicin och Dagens Apotek tillsammans med Läkemedelsförsäkringen. I år är det sjätte året i rad som Läkemedelsförsäkringen i samarbete med Dagens Medicin och Dagens Apotek delar ut Guldpillret. Syftet med utmärkelsen är att stimulera anställda inom sjukvården, apotekssektorn och forskarvärlden att hitta lösningar för bättre läkemedelsanvändning och färre läkemedelsskador. Guldpillret instiftades 2010 och belöningen för det vinnande bidraget är 50 000 kronor.

– Nu använder vi prispengarna till att arrangera ett seminarium i maj, berättar Gunnar Dahlberg, informationsläkare och vice ordförande i Västmanlands läkemedelskommitté.

Den praktiskt ägnade lilla lathunden är tänkt att minska riskerna både för över- och underanvändning hos äldre, som i många fall tar ett antal läkemedel.

– Det var roligt att området fick uppmärksamhet. Vi tycker att det är ett viktigt men det är många som inte vågar ta i det fast man måste, säger Gunnar Dahlberg, som tycker att juryns sammansättning bidrar till utmärkelsens tyngd.

Läkemedelsförsäkringens vd Anders Öhlén är ordförande för juryn.

– Utmärkelsen ger uppmuntran men det allra viktigaste är nog ändå den spridningseffekt över landet som nås genom att bidragen publiceras, säger han.

Han gläds åt att spektrumet av priskandidater har blivit bredare med åren, sedan Guldpillrets första omgång 2010.

– I början var det dominerat av ambitiösa läkemedelsgenomgångar – i och för sig bra projekt, säger Anders Öhlén.

På senare år ser han fler som syftar till att skilja patienter åt beroende på hur de kan väntas svara på behandling. Som exempel nämner han 2013 års vinnare, Skånes onkologiska klinik i Lund, där genetiska analyser används för att skilja ut kandidater till en krävande bröstcancerbehandling med tamoxifen.

– Jag skulle gärna se nomineringar av fler projekt som syftar till att lyfta fram särskilt sårbara patienter, och sådana som använder modern forskningsteknik för selekteringen, säger Anders Öhlén.

Arrangörer

50 000 kronor till vinnaren

Nomineringstiden för Guldpillret startar i dag den 29 april och pågår fram till den 6 september. Till kriterierna för juryns bedömning hör hur bidraget förbättrat kvaliteten och säkerheten, graden av nytänkande och hur erfarenheterna sprids.

Länk till nomineringsformulär. 

Guldpillret delas ut på ett seminarium i november 2015 där vinnaren får ett utbildningsstipendium på 50 000 kronor och ett hederspris. Pristagarna utses av en kunnig jury bestående av företrädare för sjukvård, farmakologi, forskning och patientintressen.

Läs mer på dagensmedicin.se/guldpillret2015.

Nyheter från startsidan