Blogg


Samuel Lagercrantzs blogg Publicerad 2016-12-09

Långt från självklart att EMA blir svenskt

Detta är en opinionstext. Åsikterna som förs fram här är skribentens egna.

I går, torsdag, beslutade regeringen att aktivt arbeta för att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska placeras i Sverige när Storbritannien lämnar EU. Redan tidigare har den svenska läkemedelsindustrin legat på för att just detta ska ske och lokala initiativ från bland annat Uppsala har tagits för att nå dit.

På en presskonferens i går framhöll sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) Sveriges fördelar. Bland annat det goda renommé som svenska Läkemedelsverket har samt att Sverige redan är starkt inom området.

Sverige har absolut en god chans. Men det är långt från självklart att EMA blir svenskt. Nästan varenda land i EU har visat intresse för att få myndigheten.

Det har spekulerats i om det är en fördel eller nackdel att den europeiska smittskyddsmyndigheten redan ligger i Sverige. Men den frågan är nog sekundär när beslutet fattas. Viktigare blir att välja ett land som redan har en bra infrastruktur för läkemedel och kunskap inom området. Där kan Sverige ligga bra till. EMA vänder sig ofta till svenska Läkemedelsverket när uppgifter ska utföras av nationella myndigheter. Efter Storbritanniens egen läkemedelsmyndighet är svenska Läkemedelsverket den nationella myndighet som anlitas allra mest av EMA. Och närheten till Karolinska institutet borgar för en miljö där det redan finns många toppforskare.

Men det finns förstås andra läkemedelsmyndigheter i Europa som har gott renommé och andra framstående medicinska institutioner. Från danskt håll framhåller man till exempel att världshälsoorganisationen WHO har sitt europeiska säte i Köpenhamn.

Under pressträffen i går poängterade Gabriel Wikström att valet sannolikt kommer att stå mellan huvudstäder som ett skäl till att Sverige kandiderar med Stockholm-Uppsalaregionen. Han framhöll också att regionen redan är ett starkt fäste inom läkemedelsområdet. Skåningarna hade hoppats på Malmö-Lund och regionrådet Henrik Fritzon (S) har meddelat att Skåne kommer att stödja Danmarks initiativ att förlägga EMA i Köpenhamn framför det svenska initiativet. Han ser fler möjligheter om EMA blir danskt.

EMA sysselsätter cirka 900 personer, men det är mer än så som står på spel. Årligen deltar runt 40 000 personer i EMA:s möten och från regeringens sida ser man den möjlighet som det innebär för hotell- och konferensnäringen. Enligt regeringen skulle ett svenskt EMA också locka investeringar från internationella läkemedelsföretag. Sverige skulle åter bli en betydelsefull läkemedelsnation. Kanske skulle till och med Astra Zeneca lämna London och flytta tillbaka huvudkontoret till Stockholm.

Men det är många som kommer att dra i myndigheten. Dessutom finns det fortfarande röster i Storbritannien som hoppas på att Storbritannien ska få behålla EMA, men det känns högst osannolikt såvida inte Storbritannien och EU kommer överens om att upphäva Brexit.

Kommentarer

Nyheter från startsidan