• Annonsera
 • Kontakt
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Niklas Larsson/Bildbyrån

Butiker billigare än apotek

Priserna på receptfria läkemedel är lägre på andra försäljningsställen än apotek, visar en undersökning som Konkurrensverket gjort.

Myndigheten har tittat på vad som hänt med storsäljande produkter sedan apoteksreformen 2009.

I genomsnitt ligger priset på de läkemedel som ingått i undersökningen elva procent lägre på andra försäljningsställen. Men skillnaderna varierar mellan olika kategorier av läkemedel. Medel mot värk och feber kostar 22 procent mindre.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler


 • Apotekstekniker 2017-03-20 09:09:31

  Det är väl inte så konstigt att tex matbutiker kan ha lägre priser, där handlar ju folk mat för ex 300, 500 el 1000kr per gång och tar en ask Ipren i farten. Hade folk handlat övriga varor hos apoteken för samma summa hade vi också kunnat ha låga priser på värkmedicin.

 • Apotekare 2017-03-18 12:51:16

  Eric: Det kanske inte finns efterfrågan på högskolekompetens? Om man tar en förpackning av ett preparat man vill ha och betalar, så vill man antagligen inte betala mer för att den som tar betalt eller någon i lokalen har gått på högskolan.

 • Entreprenör i AG 2017-03-17 18:13:02

  Myndigheten har säkert inte vägt in att vi, när vi kan, föreslår generiska kopior i egenvården för att gynna kunden och samtidigt tjäna mer både i kronor och procent. Det finns ju ingen anledning för oss att sänka priset på originalen i det läget.

 • Eric 2017-03-17 14:39:27

  Kanske inte så konstigt. Hur mycket högskolekompetens har man på ICA? Apoteken har högre lönenivåer.

Nyheter från startsidan