• Annonsera
 • Kontakt
 • Lediga jobb
 • Logga in

Shadé Jalali.

Shadé Jalali.

Unionen: Inte mer patientsäkert utan tekniker

Åsa Kullgrens förslag om att endast farmaceuter ska få expediera läkemedel får kritik från Unionens branschutredare Shadé Jalali.

En del i Åsa Kullgrens utredning som fått mycket positiv respons från apotekar- och receptariehåll är förslaget om att endast farmaceuter ska få expediera läkemedel. Men Unionen, som bland annat organiserar apotekstekniker, är däremot kritiskt.

– Vi ställer oss undrande till det och tycker att det är tråkig, säger Shadé Jalali, Unionens branschutredare för farmaci och hälsa, till Dagens Apotek.

Hon framhåller att det i dag är en hög arbetsbelastning på apoteken.

– När arbetet är så pressat som det är så är det väldigt bra att vara flera på apoteket som kan sköta expedieringen, säger hon.

“Vi tycker att det bör regleras vem som ska få kalla sig för apotekstekniker”

- Shadé Jalali

Från flera håll har förslaget välkomnats som ett sätt att höja patientsäkerheten. Hur ser du på det?

– Jag håller inte med. En del apotekstekniker har som en del i sin utbildning läst en särskild modul för att få receptbehörighet. Vi anser inte att det blir mer patientsäkert när en person sköter hela receptkedjan än om två hjälps åt. Farmaceuter har självklart det övergripande ansvaret för expedieringen, men att apotekstekniker tar emot recept och plockar varorna gör inte hanteringen mindre patientsäker.

Hon ser det också som en brist att utredningen inte föreslår krav för att få kalla sig apotekstekniker, vilket är en fråga som Unionen driver. En apotekstekniker kan ha en utbildning som varierar från bara någon månad till 1,5 år på yrkeshögskola.

– Vi på Unionen vill att det ska finnas en kvalitetssäkring av titeln apotekstekniker. I dag kan väldigt korta internutbildningar inom kedjorna ge titeln, men vi tycker att det bör regleras vem som ska få kalla sig för apotekstekniker.

Hon påpekar att Unionen också välkomnar delar av Åsa Kullgrens delbetänkande.

– En punkt som vi tycker är bra är att utredaren säger att det behövs särskild kompetens på apotek och att den lägsta kompetensen för rådgivning i egenvården ska vara apotekstekniker.

Relaterat material
”Det är väldigt viktigt för patientsäkerheten”
Positiva tongångar om Kullgrens utredning

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler


 • Receptarie 2017-03-18 09:14:24

  Tekniker var stolt över ditt yrke och dina arbetsuppgifter istället så behöver du inte känna dig nedanför utan då är vi på samma nivå.

 • tekniker 2017-03-16 14:35:53

  Suck...Kliv ner från piedestalen!

 • Ann 2017-03-15 23:41:01

  En till apotekare" har fullständigt rätt. Det handlar naturligtvis om att spara pengar, och uppenbarligen så är det enklast att spara in på personalkostnader (menar då personal som jobbar "på golvet") Många av dem är så körda i botten och sönderstressade att de saknar energi att ens försöka bråka eller ta hjälp av facket . Vet många, många apoteksanställda som känner sig som förbrukningsvaror och tyvärr har tappat all arbetsglädje för det arbete de en gång älskade och var stolt över. Tråkigt

 • Exilapotekare 2017-03-13 09:52:35

  Fascinerande att en facklig "branschutredare" inte inser det potentiella patientsäkerhetsproblemet med att fler personer involverade i en process där endast en kan få yrkesförbud. Men det är väl som vanligt i det farmaceutiska fältet - ingen har koll på skillnaderna mellan arbetsrätten och det område som omfattas av hälso- och sjukvårdslagen eller patientsäkerhetslagen. Nej istället jobbar man på som vanligt och hoppas att inget allvarligt ska hända... Att legitimera apotekstekniker är inte ett alternativ - det finns redan två legitimationer som ska garantera patientsäkerheten i läkemedelsutlämningen, vi behöver inte en till! Vi behöver istället få ut information om vad som är vård på apoteket och därför kräver en legitimerad farmaceut till allmänheten och övriga professioner - istället för att fastna i diskussioner om utbytessystem, högkostnadsskydd och kötider. Kanske, kanske kan denna utredning vara starten på den diskussionen...

 • Receptarie 2017-03-12 22:18:56

  Tekniker i receptkedjan hjälper inte mig. Jag får göra om och rätta fel. De bör vara i egenvården där de kan göra nytta .

 • Apotekare 2017-03-12 17:13:48

  Claes Jagensjö: Det var väl ändå dunkelt sagt i utredningen!

 • Claes Jagensjö 2017-03-12 14:17:51

  Apotekare, utredningen beskriver farmaceutisk tjänst på följande sätt: "Sveriges Apoteksförening beskriver begreppet farmaceutiska tjänster som: Tjänster kopplade till läkemedelsanvändningen och som kan tillkomma utöver den viktigaste basuppgiften för apotek, nämligen expedition av receptläkemedel och säkerställande av att patienten har den information som behövs för en god användning av förskrivna läkemedel. Denna beskrivning uttrycker inte explicit att tjänsterna ska utföras av personal som har farmaceutisk utbildning, något som däremot är tydligt i utredningens direktiv. "

 • Apotekare 2017-03-11 20:51:15

  Definitionen av farmaceutiska tjänster är höljd i dunkel. Ett tips från Johan Waller är strukturerade läkemedelssamtal. Det har man provat förr, med negativt resultat, det var svårt att rekrytera patienter/kunder. Trots en massiv kampanj, det fanns uppenbarligen inga upplevda behov. Sorgligt nog är professionens framtid också höljd i dunkel.

 • Ramipril 2017-03-11 20:08:52

  Håller fullständigt med Apotekare 2017-03-11 14:15:17. Samtliga uppgifter på apotek är tämligen triviala för för de mer ingående har varken kunden tid eller vården förståelse. Det gäller att expediera per tidsenhet och ha medicin i lager. Situationen är desto värre för att vår staus och rykte är obefintlig. Kunderna har inga frågor för oss för att vi är bara säljare, vad vet vi. Upplever man det dag för dag så till slut ger man upp och lämnar skitet bakom sig. Teknikerna räcker gott och vär för de flesta arbetsuppgifterna, problemet är att en apotekare har ingenting attgöra på ett apotek. Nu ska de testa det där flummiga begreppet "farm tjänster", men vem vet när det blir nåt konkret av det.

 • Undrande tekniker 2017-03-11 17:23:02

  @ Apotekare 4. Utveckla gärna ditt resonemang kring den sista meningen i ditt inlägg. Vad syftar du på när du skriver så?

 • Apotekare 2017-03-11 14:15:17

  Är det inte bristen på kvalificerade arbetsuppgifter och professionell utveckling inom apoteksvärlden som är bakgrunden till allt detta käbbel mellan olika kategorier?

 • Apotekare 4 2017-03-11 14:01:16

  Lena! Vi klarar oss bättre utan Recepttekniker och egenvårdstekniker. 99 % av all gnäll och bråk på apoteket är orsakad av tekniker

 • Lena 2017-03-11 12:17:25

  Shadé Jalali :) Äntligen någon som fattar vad det handlar om! Så mycket prestige i kommentarerna nedan. Vem har t.ex. sagt att teknikern står för rådgivningen? Det gör ju du som farmaceut såklart! Vi skulle inte klara oss utan våra duktiga recepttekniker!

 • Apotekaren 2017-03-11 10:15:10

  Inte konstigt att många inte gillar förslaget om att endast farmaceuter borde hålla på med recept..många som uttalar sig har ju aldrig jobbat på apotek ^^ Jobbar man inte på apotek och med recept kan man inte tänka på samma sätt som en farmaceut. Unionens företrädare är väl knappast farmaceut eller överhuvudtaget legitimerad sjukvårdspersonal ?

 • Lotta 2017-03-11 08:04:07

  Att hävda att det måste vara en farmaceut från början till slut i receptexpeditionen för att det ska vara patientsäkert är som att påstå att det måste vara en läkare som tar hand om patienterna på vårdcentralen från början till slut. En duktig tekniker är för farmaceuten vad en sjuksköterska är för läkaren. Och inte sjutton blir patientsäkerheten lidande för att det är sjuksköterskan som tar emot patienten, ställer en del frågor, förbereder inför undersökning, tar över efter läkaren och t.ex. ger sprutor, gipsar en fot eller tar ett blodprov. Men det borde vara tvunget med den 1.5-åriga teknikerutbildningen på yrkeshögskola för att få kalla sig apotekstekniker.

 • Tekniker 2017-03-11 07:53:40

  Jag vet både apotekare och receptarier som inte är särskilt skickliga. Jag som tekniker har själv upptäckt, och även förhindrat, felexpeditioner gjorda t.o.m. av apotekare (men aldrig varit inblandad i en felexpedition själv). Så kom inte och snacka om att alla tekniker är osmarta lågutbildade inkompetenta och bara ska hålla sig i kassan och på lagret, och att alla farmaceuter är jätteskickliga och aldrig gör fel eller är olämpliga. Det handlar även om personlig lämplighet. Att klara en receptarieutbildning eller en apotekarutbildning (med nöd och näppe) innebär inte automatiskt att man är jätteskicklig ute i verkligheten. Det är en sak att lyckas plugga in saker så att man klarar tentorna, en annan sak att överföra det till praktik. Det är ingen garanti att man blir en skicklig farmaceut bara för att man klarat att hanka sig igenom utbildningen. Men självklart att det alltid är farmaceut som ska göra kontroll och ha slutdialog med kund, men hen kan ha god hjälp av en duktig tekniker.

 • NB 2017-03-10 22:10:43

  En duktig recepttekniker, och jag har jobbat med många sådana, är guld värd och gör jobbet som farmaceut både enklare och säkrare. Självklart ska allt rörande farmaceutisk och teknisk kontroll (där bland annat säkerställa att kunden vet hur dennes läkemedel ska användas) göras av farmaceuten men att plocka fram, förklara högkostnadsskyddet, gå igenom hur ett generikabyte fungerar osv fungerar apoteksteknikernas utbildning helt för. Arbeta fram en tydligare roll som apotekstekniker, gör dem legitimerade (precis som man i vården har läkare och sjuksköterska) och ha tydligt i författningarna att i varje expedition ska kund träffa farmaceut under kundmötet? Lämpligt är kanske att utlämnande (med farmaceutisk och teknisk kontroll) ska ske i samråd mellan kund och farmaceut? Då lär i och för sig distanshandel av recept få problem men det kan det vara värt.

 • Apotekare nr ??? 2017-03-10 21:04:07

  Jag är inte bekväm med att en tekniker gör rådgivningen åt mig, utan om jag jobbar med recepttekniker ser jag helst att de tar reda på vad som ska hämtas, kollar utbyte, plockkontrollerar och sedan att jag kontrollerar, godkänner och lämnar ut/ger råd. Om jag "bara skriver på" är det ändå mitt ansvar att det blir rätt. Här är EES ett väldigt bra verktyg eftersom jag kan få en överblick utan att gå tillbaka och titta på vad mer som finns på receptlistan. Fick jag välja skulle jag enbart jobba från början till slut med samma kund (det finns risker även med att ta över från en kollega som är farmaceut). MEN på vissa orter är det svårt att få tillräckligt med farmaceuter så just nu gillar jag läget. Det är mer patientosäkert med för hög belastning än "många kockar".

 • Apotekare 2017-03-10 19:44:25

  Det har inte med felexpeditioner att göra det har med den farmaceutiska kompetensen som tekniker saknar att göra. Tekniker har inte kompetens att ge råd om läkemedel och ska inte göra det med tanke på patientsäkerheten.

 • Felodipin 2017-03-10 19:24:53

  Håller verkligen med er andra!!! Äntligen händer nåt i denna fråga! Gamla tiders tekniker hade många års upplärning & erfarenhet, då kände jag mig någorlunda trygg att bara "skriva på". Dagens tekniker med ett års utbildning motsvarande gymnasienivå, eeh... Deras brist på utbildning är inte bara en medicinsk risk, det värsta är att de underskattar riskerna med hela arbetssättet, då de saknar all form av kunskap på området. Min erfarenhet är också att tekniker med receptbehörighet "tröttnar" på egenvården & negligerar den när chefen inte har ögonen framme. Vart går gränsen för vilka recept teknikerna skall lämna över till farm. redan från början? Vissa tekniker (om de själva är chefer t.e.x) tycker att "Sky is the limit" & vill köra asylsökande, extempore... Tycker att rådgivningssituationen också blir fel. Tekniker skall inte ge några råd på recept egentligen, men det blir praktiskt omöjligt, så jag har sett en av våra recepttekniker sitta med fass uppe flera ggr. Kvalitet???

 • Apotekare 2017-03-10 19:14:17

  Ju fler kockar ju sämre soppa skulle jag säga, och med dagens elektroniska expeditonshjälpmedel är ju datorn min bästa tekniker. Man bör ju också fråga sig var liger Shadés huvdintresse, hos medlemmarna som betalar hennes lön eller patienterna/kunderna och deras rätt till en patient säker vård?

 • AC receptarie 2017-03-10 19:07:17

  De felexpedieringar jag haft på mitt apotek har alla utom en varit gjorda av farmacevt. 3 av de 4 senaste faktiskt av apotekare som jag bedömer vara riktigt duktiga inom sin gebit. Det är inte alltid utbildningsnivån som avgör, lika viktigt är möjlighet att arbeta ostört, lugnt och metodiskt. Jag har under året saknat farmacevter, aldrig skulle jag komma på tanken att anställa en tekniker som ersättare. Det kostar multum att hyra in konsulter men det är enda lösningen på små orter med överetablering. Jag har aldrig haft problem med hierarkitänket, det fick jag nog av inom sjukvården. Fast nu är jag ju "bara" receptarie... Säkerställ krav på vem som får kalla sig tekniker är för mig viktigare. Gör det också möjligt för utländska apotekare att få en svensk legitimation snabbare. Min duktiga svensktalande bosniska apotekare med 6 års erfarenhet i hemlandet som AC får inte ge råd hos mig i sin befattning som butikssäljare. Det tar alldeles för lång tid till legitimation.

 • Apotekare nr4 2017-03-10 18:07:16

  Håller med andra apotekare! Det är mycket felexipition när tekniker är på receptsidan.

 • En till apotekare 2017-03-10 15:55:26

  Det här snacket om farmaceutbrist är en dålig ursäkt för att spara pengar. Det är ju billigare att anställa tekniker istället av apotekare eller receptarie, billigare att anställa en kassa personal och göra en snabb internutbildning än att anställa en utbildad tekniker. Teknikerna vill knappast ha den stressen att springa mellan recepturen och golvet och förklara för varenda kund varför de måste vänta på farmaceuten. Farmaceuterna vill inte heller behöva springa mellan olika receptkanaler och sätta sin signum på något de har bara hunnit kolla på i 20 sekunder. Den enda som vinner på kaosen som råder nu är arbetsgivarna. Hade det varit brist på farmaceuter skulle inte våra lönehöjningar ligga på 500 kr oavsett hur mycket vi överträffat budget.

 • Apotekare sthlm 2017-03-10 14:54:00

  Håller med @apotekare helt. Tekniker vid recepthantering leder bara till stress. De tror dessutom att "det är väl bara att godkänna"... och när man vill ha en dialog med kunden så får man svar : jag har redan sagt allt det här eller kunden har haft det förut... eller liknande som nervärderar hela farmaceutkåren. tekniker belongs to egenvård och lager. vill de recepthantera? varsågod och utbilda er. är ärligt talat så jäkla trött på att vi är lika och ska göra samma sak osv. nej jag vill inte stå i kassan och nej jag vill ha endast farmaceuter som hanterar receptbelagda och ja det finns otroligt duktiga tekniker men de ska hålla sig till receptfritt och lager osv. utbildning och kompetens och patientsäkerhet i först ahand. det är alldeles för mycket felexpedition och annat på apoteken... Gör något ... bråttom!

 • Apotekare 2017-03-10 14:34:54

  Som apotekare vill jag inte ha apotekstekniker vid receptexpedition. Det kan leda till mer felexpedition och det är bara jag som kan missa leg. Annars apoteket har ett stort behov för duktiga tekniker med lager hantering och egenvård

Nyheter från startsidan