• Annonsera
 • Kontakt
 • Lediga jobb
 • Logga in

 

”Det är väldigt viktigt för patientsäkerheten”

Förslaget om kraven på rådgivning och expediering handlar om att öka patientsäkerheten och att lyfta fram den kompetens som finns på apoteken, enligt utredaren Åsa Kullgren (S).

I dag, torsdag, höll Åsa Kullgren och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) presskonferens med anledning av Nya Apoteksmarknadsutredningen.

Som Dagens Apotek tidigare har skrivit handlar förslagen bland annat om rådgivning och expediering av receptbelagda läkemedel. Det var också en del av förslaget som Åsa Kullgren betonade under presskonferensen. Enligt utredningen bör endast farmaceuter få expediera och ge råd om receptbelagt på apotek.

– Det är väldigt viktigt för patientsäkerheten med bra rådgivning, sade Åsa Kullgren.

Hon framhöll att förslaget också handlar om att lyfta fram den höga kompetens som finns på apotek.

Ett annat förslag i utredningen gäller krav på rådgivning i egenvården. Enligt förslaget bör den som ger egenvårdsrådgivning ha minst apoteksteknikerutbildning eller motsvarande kompetens.

Till Dagens Apotek säger Åsa Kullgren att utredningen allra helst skulle se att det var farmaceuter som gav rådgivning också i egenvården.

– Men vi bedömer att apotekstekniker har de kvalifikationer som krävs för att ge den typen av råd, tillägger hon. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler


 • Apotekare, AG 2017-03-13 15:04:33

  Kandrozid, Bloxazoc, Bundisarin, Kairasec m fl, m fl - varje månad nya fantasinamn. Förbjud detta och inför generisk förskrivning - ett enkelt sätt att förbättra patientsäkerheten och för att frigöra farmaceuttid. Denna förhållandevis enkla åtgärd borde vara prio 1 för alla beslutsfattare

 • Parvo 2017-03-12 18:22:39

  Ramipiril Mitt i prick! Det är så det är! Kunden har alltid rätt och samhället får stå sitt kast...

 • Ramipril 2017-03-11 20:01:34

  Största säkerhetsrisk är att man har gjort kunderna av patienterna och låtit de ha all makt, för en vanlig patient vet inte vad som är bäst för denne långsiktigt. De förväntar sig staten göra säkerhetsåtgärder åt dem, vilket i sin tur tror att kunden vet bäst. Och där är vi - butiker i stället för apotek. Och så blir man jätteförvånad, naturligtvis.

 • Farmacevt 2017-03-11 00:57:58

  Men på allvar! Jag är farmacevt & egenvårdsansvarig, vår tekniker är en klippa som håller hela vårt apotek flytande då vi är en heltidsfarmacevt för lite och en tekniker kort då han gör sin apotekar-praktik just nu. Så för att vi ska få ihop dagarna på 2 deltidsfarmaceuter så har vi vår tekniker på recepturen och mig springandes mellan OM det finns möjlighet för att försöka fixa planogrammen. Så om Stolliga Åsa K får igenom alla sina tokiga förslag så ska vår tekniker stå i kassan på EV, jag som EVA vara fast på recepturen men springa ut och ge råd till kunderna så att hon kan ta betalt😳😳😳 För på recepturen får hon ju inte vara längre för "patientsäkerheten" Nä nu få dom nog stänga ner soc.dep..

 • Apotekstekniker 2 2017-03-10 19:11:00

  Häller fullständigt med föregående Apotekstekniker. Vi som är ute i egenvården är mycket mer pålästa och kunniga i de preparat som vi har i egenvården. Jag har kollegor, farmaceuter som över huvud taget inte törs sätta sin fot i egenvården, för de kan inte sortimentet. Så det skulle aldrig fungera på de lite större apoteken, att ha farmaceuter i egenvårde. Det gäller att hålla sig uppdaterad.

 • Apotekstekniker 2017-03-10 16:10:39

  "Till Dagens Apotek säger Åsa Kullgren att utredningen allra helst skulle se att det var farmaceuter som gav rådgivning också i egenvården." Tråkig inställning. Enligt min erfarenhet är vi tekniker ofta mycket mer kunniga (och villiga) när det kommer till att ge råd i egenvården. Vågar till och med påstå att många av mina farmaceutkollegor hade backat detta.

Nyheter från startsidan