• Annonsera
 • Kontakt
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Thinkstock

Anställd blev förbjuden att sjukskriva sig

På ett apotek blev den anställda utskälld för att ha försökt införa EES och på ett annat hotade chefen med uppsägning om hon sjukskrev sig. Dagens Apoteks läsare berättar om arbetsmiljön på apoteken.

”Schemat är tight till tusen, så fort någon är borta är man ensam kvar vilket betyder att ingen kan vara borta. Farmor och mormor tar hand om sjuka barn, vi jobbar fast vi är sjuka, semester går knappt att få och naturligtvis kan man inte räkna med att få semester under sommarloven då barnen är lediga.”

Så skriver en av de personer som har hört av sig till Dagens Apotek för att berätta om arbetsmiljön på apoteken efter vår bevakning av området. Hon berättar att hon har sökt sig ett annat yrke och inte tänker återvända till apoteksbranschen.

”Allt mäts i siffror, pengar, tid, blinkande kömätare, resultatrapporter som bara ska bli bättre och bättre. Aldrig får man känna att det man gör är bra nog. Alltid bättre och bättre, snabbare och snabbare”, skriver hon.

Ett annat mejl till redaktionen kommer från en apotekare som också nyligen lämnat apoteksbranschen. Hon beskriver sina erfarenheter av apotek på senare år.

”Tre apotek och tre helt galna upplevelser – trots att jag egentligen älskar att jobba på apotek och är en lugn, trygg och rätt duktig person.”

“Allt mäts i siffror, pengar, tid, blinkande kömätare, resultatrapporter som bara ska bli bättre och bättre.”

På ett apotek ska chefen, när apotekaren kom tillbaka från en sjukskrivning, ha hotat med uppsägning om hon åter skulle sjukskriva sig.  På ett annat apotek ska chefen ha skällt ut henne för att hon försökt införa användning av elektroniskt expertstöd, EES. I det sista fallet ska hela personalen senare ha sagt upp sig och chefen blivit omplacerad.

I ytterligare ett mejl till Dagens Apotek tecknas också en bild som beskriver väldigt hög stressnivå.

”Alla jobbar mer, hinner inte ta sina raster, stannar kvar efter stängning för att göra färdigt det som inte hunnits över dagen. De allra stabilaste och trognaste av personalen börjar nu vackla i sin tro på framtiden inom apoteket … Jag skriver det här för jag känner att jag faktiskt inte är säker på att det här är min framtid”, skriver den apoteksanställda.

Förutom de mejl som Dagens Apotek har fått har ett stort antal läsare beskrivit arbetsmiljön i kommentarer till artiklar som Dagens Apotek tidigare skrivit i ämnet. Alla är inte missnöjda, men den övervägande andelen av kommentarerna handlar om stress och brister i arbetsmiljön.

Från fackens sida är man väl medvetna om situationen.

– Vi får höra om ökad stress och försämrad arbetsmiljö. För oss är det en av våra viktigaste frågor, säger Kristina Billberg Fritjofsson, ordförande för Sveriges Farmaceuter.

I vissa kommentarer på sajten är läsare missnöjda med fackförbunden och skulle vilja att de drev på hårdare för en bättre arbetsmiljö. Fackförbundens håller inte med om kritiken.

– Det finns lagar och regler som arbetsgivaren ska följa och vår roll är att bevaka att så sker. Det är högprioriterat för oss, säger Kristina Billberg Fritjofsson och berättar att Sveriges Farmaceuter snart kommer att släppa en rapport om arbetsmiljön på apoteken.

– När de anställda inte får tid till att äta lunch, ta raster och gå på toaletten är det svårt att driva fackligt arbete på arbetsplatserna. Särskilt på små arbetsplatser är det svårt att ha en klubb och apoteken har blivit mindre, säger Shadé Jalali, branschutredare för farmaci och hälsa inom Unionen.

Hon framhåller att man ska kontakta sin riksklubb om arbetsmiljön brister på ett apotek där det saknas en lokal klubb och hon påpekar att det är viktigt att påtala brister för sitt fackförbund.

– Jag hoppas att man hör av sig om man tycker att facket inte gör tillräckligt mycket, säger hon.

I de mejl som Dagens Apotek har fått förekommer kritik mot brister i arbetsmiljön hos samtliga kedjor. Dagens Apotek söker HR-ansvariga på de olika kedjorna för kommentarer och återkommer med dessa i kommande artikel.

Relaterat material
Så många gånger anmäldes psykosociala besvär
Unionen: Mycket hög stress på apoteken

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler


 • Kalle 2017-03-04 16:53:42

  Förr pratade vi farmaci på apoteken. Nu pratar vi toaletter! Vart är vi på väg?

 • Maggan 2017-03-03 20:46:07

  Maggan. Tycker det är konstigt att det ska vara så dålig arbetsmiljö på apotek, som ju jobbar för människors hälsa! men uppenbarligen inte för sina anställda.

 • Jennica 2017-03-02 17:48:09

  Det finns också chefer som sliter som djur för att deras anställda ska ha det bra. Att de ska få gå till jobbet med glädje, kunna utvecklas som person och bidra till en lönsamhet på apoteket. Jag jobbar dagligen med att uppmuntra min medarbetare med allt från feedback till smörgåstårta efter en tuff dag, sitter timmar ut och timmar in med schema för att medarbetarna ska få scheman som funkar bra för både privatlivet samtidigt som det täcker behovet hos våra kunder. Jag skulle bara vara tacksam om man tog sig 10 min extra för att prata med en kund om dennes problem eller om någon skulle vilja jobba extra mycket med EES. Alla kedjor och chefer är inte fruktansvärda, många av oss jobbar hårt för att våra medarbetarna ska ha det bra. Sen finns det människor på fel plats, både bland ledning, chefer och medarbetare. Jag väljer att jobba där jag har en bra regionschef och vill verkligen inte byta ut mitt jobbet på apoteket!

 • Britt-Marie 2017-02-28 13:00:05

  Vi som arbetar på apotek måste sätta ner foten. Sluta stanna kvar för att hinna med sånt vi ska hinna på arbetstid, Ta våra raster, kräva att avtal och regelverk följs. Kontakta facket så fort arbetsmiljön inte håller måttet. Visa lojalitet mot patienter i första hand och försäljningschefer i andra hand. Ställ upp för kollegor och kunder; säg STOPP

 • Karl 2017-02-19 11:03:29

  Maria: i vilken ort finns det apotek Hjärtat som du upplevde var så stressigt? Jag är övertygad om att när det gäller stress på apoteken är det i de flesta fall beroende på chefen. Något av dennes huvuduppgift bör vara att se till att personalen mår bra på arbetet. Jag ställer mig starkt ifrågasättande till att det inte föreligger något krav på att apotekschefen har en farmaceutisk grundutbildning. En apotekschefs avsaknad av farmaceutisk grundutbildning gör att denne aldrig kan få den känsla och grundförståelse för det farmaceutiska arbete som faktiskt ska vara, men i många fall inte är, det centrala i ett apoteks verksamhet. Varför kämpar inte de farmaceutiska förbunden för införandet av ett sådant krav? I mitt tycke är detta fullkomligt oförståeligt! En av vår branschs mest underdebatterade frågeställningar tycks aldrig komma ut i ljusan dager.

 • Farmaceut 2017-02-17 15:29:46

  Tyvärr, så är det ofta på små apotek (speciellt på små orter, där det är långt till nästa apotek), som blir mest drabbade av dessa situationer... Det är tyvärr verkligheten på många apotek, oavsett apotekskedja. Man skulle ju önska att apoteket faktiskt bryr sig om sin personal, men verkligheten är ofta en annan. För de som sitter högst upp, så är det alltid siffrorna som betyder mest... Kvalitet är ofta utbytt mot kvantitet och bra siffror. Även fackavtalen har blivit sämre med åren likaså... Men, tillsammans så kan vi vända på detta!!!

 • Maria 2017-02-16 20:21:44

  Jag är nyfiken på vilken kedja ni som kommenterar har jobbat på när detta skett. Det finns säkert samma problematik hos alla kedjor och det är nog mycket från apotek till apotek, men någon kedja måste väl utmärka sig. Jag har jobbat på de tre största kedjorna och upplevde att Hjärtat var det absolut stressigaste. All fokus på sälj och ingen fokus alls på personalen. Tur att jag slutade innan jag behövde sjukskriva mig för depression. Jag mådde så dåligt av att gå till jobbet, varje dag.

 • Leg.apotekare 2017-02-14 08:53:07

  Jag fick utskällning när jag hade gett rådgivning till en äldre som trodde (Atenolol var samma som Alvedon), vi fick dålig kötid under den kvarten och kunder hade lämnat apotek då kollegan inte hunnit hålla köerna. Fick återigen utskällning när jag gick till jobbet kl.16-stängning för jag hade vabbat tidigare den dagen. Fick höra pga dig har vi fått dåliga kötider, finns det ingen annan som kan vabba för dig? Innan jag skulle tillbaka från mammaledighet fick samtal av AC vi ska omplacera dig. När jag frågade varför till både AC och RC fick höra pga föräldraledighet för jag skulle gå ner i arbetstid.

 • Ramipril 2017-02-13 12:07:05

  Det krävs att duktig personal slutar och att det spelar någon roll. För nu är de helt ersättbara av vem som helst som har licens. Inklusive att trycka på Högt uppskattade EES knappen spm Pavlovs hund. Själva jobbet måste lyftas från dagens banalitet i något mer krävande, där kompetens uppskattas. Men då måste vi först krossa mytem om hur " otroligt viktiga" vi är och kräva mer behörighet. Även om det betyder extra examinering och vidareutbildning. De tiderna då man kunde klara sin utbildning och sen softa till pension är borta.

 • __ 2017-02-13 09:53:13

  Tyvärr är detta inte alls ovanligt inom en bransch som drivs av män i ledningen och kvinnor i övriga organisationen. Tyvärr så kommer inte en bättre lönsamhet, högre handelsmarginaler eller andra ekonomiska verktyg att motverka detta. Det är en attitydförändring som måste göras, i hur man ser på människor, toalettbesök, julbord, raster och på varandras arbetsuppgifter.

 • Kalle 2017-02-11 20:35:27

  Vad är apoteksbranshens största problem? Svaret är lönsamhet. 70-80 % av apotekens omsättning är på recept. Eftersom apoteken inte kan påverka marginalen, så finns inga pengar att hämta. Landstingen betalar c:a 75 % av receptläkemedlen och kunderna övriga 25%. Går det att få någon av dessa kategorier att betala mer? Knappast. När det gäller Ex har godbitarna lagts ut till stor del på övrig handel. Så är det Ha kvar som apoteken försöker att kompensera sina kostnader med. Sedan återstår att göra besparingar, där den största kostnaden är. Personalen. Tyvärr är inte "en ljusnande framtid vår".

 • Bli inte farmaceut 2017-02-10 17:38:13

  Stress på apotek är bara förnamnet. Kollegor som gråter i lunchrummet för att de är så pressade och stressade; kravlösa, nyutexaminerade farmaceuter är glada för ett jobb vilket drar ner lunchtiderna och ger mer ensamarbete; man hyllas om man säljer som en dåre och blir utskälld om man ger en kund en minut för mycket - trots att denna kan vara blind, döv, gammal eller dödssjuk - servicegraden dras ju ner om man stämmer av ifall kunden vet hur medicinen ska användas! Läkemedelsansvariga får ingen avsatt tid att utreda felexpeditioner - det gick ju bra ändå, ingen dog. Det var nog inte bättre under monopolets tid men någonting måste göras - annars ersätts duktiga, drivna och kunskapsfyllda farmaceuter med "säljpersonal" som lyckats ta sig igenom en treårig utbildning. För vad? För att vara a jour på vilka generika i egenvården som har högst vinstmarginal? För nu handlar det om enkronor - inte folks hälsa. Stoltheten i ens examen tvättas så sakta bort, snart byter man jobb :)

 • Mary 2017-02-09 08:10:53

  Hej, Jag har också varit sjuk och sjukskriven men jag har inte hört vare sig av chefen eller annan person i företaget att de kommer att säga upp mig eller någon annan som har varit sjukskriven. Detta får bara inte ske! Alla kan bli sjuka och tvungna till att stanna hemma. Man skall inte glömma att man arbetar för att leva inte tvärtom! Man lever inte för att arbeta. Du tjänar pengar för att ha ett bättre liv. Allt skall vara lagom i livet. Ingenting behöver bli såsom man beskriver här dvs förfärliga arbetssituationer.

 • Nöjd medarbetare 2017-02-08 17:40:15

  Om regeringen ökade marginalerna på receptbelagda läkemedel och införde ersättningar för apoteksspecifka tjänster (exv som att skriva Schengenintyg) är min förhoppning att tempot på apotek skulle bli bättre

 • Anna receptarie 2017-02-08 15:13:50

  Jag vågade inte sjukskriva mig en gång natten efter att jag hade kräkts. Jag visste att det skulle innebära inställda luncher och raster för de övriga på Apoteket. Det slutade med att jag smittade ner två i personalen och Apoteket fick stänga. Kände mig så dum. En annan gång när jag låg på uppvaket efter en operation hade jag 8 missade samtal och ett sms: "kan du bara komma in och täcka upp sista timmen, vet att du är nyopererad men då slipper vi stänga?" Detta var ett apotek med extremt dålig bemanningspolitik men det gjorde att jag valde bort apotek som arbetsplats. Jag har dock aldrig blivit hotad med uppsägning.

 • Olga 2017-02-08 14:16:57

  Jag har också blivit hotad med uppsägning. Eller: "om du är sjuk igen, ändrar vi ditt schema" (Hade aldrig varit sjuk innan och den här gången kräkits på natten). Dock inte på apotek som tillhör kedjan jag arbetar på idag. Däremot upplever jag också stress när man varje dag ska ta del av gårdagens resultat som sedan ska förbättras. Alla tävlingar mellan medarbetare på ett apotek och mellan kedjans olika apotek. Tävlingar som jag ibland undrar gör att en kund rekommenderas en vara (som ingår i en kampanj där vi tävlar om vem som kan sälja mest) istället för en annan vara som egentligen skulle ha passat bättre. Vi har också av säljansvarig blivit tillsagda att om kunden kommer till kassan och vill betala för den här varan byt då ut den till den här(en annan oftast samma innehåll men som ger oss bättre marginaler). Ta den ur kundens hand och bara byt.

 • Apotekare 2017-02-08 12:17:19

  Naya, var jobbar du någonstans som samordnare? Jag vill också byta jobb, orkar inte med!

 • Alya 2017-02-07 19:01:47

  Det är inte alls ovanlig med hot om uppsägning vid sjukskrivning. Det händer, Men man kanske väljer inte prata om det. Då man redan mår dålig, Nu mera kan tyvärr alla som är bra med "siffror " bli chef. Livserfarenhet och andra mänskliga faktorer räknas inte.

 • Naya 2017-02-07 17:02:10

  När jag gjorde min praktik på Apotek, då tänkte jag att jag har valt fel !!! Man är som en robot man kan aldrig avsluta en sak utan springer från det ena till det andra !! Man blir trött i hjärnan mycket trött att jobba på recept expedition och behövs raster i mellan för att kunna hämta sig !!! Det värsta var varuplockning som en idiot!!!! Idag jobbar jag som samordnare mycket att rekommenderar till er alla där ute på Apoteken☺☺☺

 • Anna 2017-02-07 16:02:36

  Hot om uppsägning efter sjukskrivning. Det är nog ett ovanligt fall, knappast något som händer efter första perioden av sjukskrivning. Det är tyvärr så snålt med farmaceuter att när dagis ringer finns det dagar då jag måste stänga apoteket och gå. Men ojoj villen utredning det blir då. Jag kan tycka att man borde kunna dela på sommaren. Hos oss är det alltid samma personer som bara måste ha 8 v och då en v i juni hela juli och nästan hela augusti. Det är lite fräckt. Hade alla nöjt sig med normal ledighet hade alla hos oss kunnat få 4-5 v sammanhängande ledighet, beroende på önskemål. (Jag knåpade själv ihop ett schema hur det kunde sett ut om alla hade 5 v samt jobbade 30 timmar) Man kan ju även jobba 30 timmar eller 25 så har man gott om tid med barnen. Mina barn uppskattar att få vara på förskolan även under sommaren men inte nödvändigtvis heldagar och inte varje dag.

Nyheter från startsidan