• Annonsera
 • Kontakt
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bodil Lidström var en av talarna på Apoteksmarknadsdagen som hölls i Tändstickspalatset i Stockholm.

Bodil Lidström var en av talarna på Apoteksmarknadsdagen som hölls i Tändstickspalatset i Stockholm. Bild: Samuel Lagercrantz

Internetkurs strategi för mer EES

E-hälsomyndigheten ska lansera en e-kurs för att öka användningen av elektroniskt expertstöd, EES.

Förra veckan var Bodil Lidström, apotekare på E-hälsomyndigheten, en av talarna på Apoteksmarknadsdagen som anordnas Dagens Medicin Agenda. Användningen av EES har ökat kraftigt, vilket välkomnades av Bodil Lidström som arbetar specifikt med det elektroniska expertstödet. Men hon anser ändå att verktyget används för sällan.

Förra året användes elektroniskt expertstöd 950 000 gånger på apotek.

– Det är en fördubbling från förra året, men det är en försvinnande liten del, sade Bodil Lidström.

Användningen motsvarar bara några procent av alla expeditioner. Enligt Bodil Lidström bör ambitionen vara att elektroniskt expertstöd alltid bör användas när receptbelagda läkemedel hämtas ut på apotek.

En av E-hälsomyndighetens strategier för att öka användningen är att lansera en e-utbildning, berättade hon.

Till Dagens Apotek uppger hon att e-utbildningen förmodligen kommer i vår och då kommer att kunna nås via E-hälsomyndighetens webbplats.

Hon framhåller också att det är viktigt att apoteksaktörerna ger de anställda tid att lära sig använda EES.

– Det är alltid en tröskel när man är ovan vid ett system. Sen gäller det att hitta sätt att kommunicera och föra en dialog med kunden och att kunna värdera den information man får på ett bra sätt.

När Dagens Apotek skrev om elektroniskt expertstöd förra veckan påpekade en läsare i en kommentar på sajten att D-interaktionerna borde komma upp först i EES lista över interaktioner eftersom de är mest allvarliga interaktionerna. Som det är nu kommer de minst allvarliga interaktionerna upp först.

Varför är det så?

– De flesta aktörerna använder vår webblösning och där kan man klicka på rubriken signal för att ändra sorteringen så att D-interaktioner läggs högst upp. En av apotekskedjorna har implementerat ett eget system för EES och för det kan jag inte svara på om man kan ändra ordningen.

I tv-klippen nedan svarar Bodil Lidström på frågan varför hon anser att farmaceuter bör använda EES oftare.

 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler


 • Gunilla S 2017-02-02 13:40:19

  Jag har själv inte använt EES speciellt mycket på grund av tidsbrist/ovana, men de gånger jag har använt det har det har kunderna varit mycket positiva, och vid något tillfälle ledde varningen om hög dos för äldre till just dosreduktion. Just det här med dos relaterat till ålder (äldre och barn) och interaktioner mellan läkemedel som expedieras idag och recept som är slutexpedierade men där läkemedlet kan finnas kvar i hemmet och fortfarande användas är det som är riktigt bra med EES tycker jag.

 • Nöjd medarbetare 2017-02-02 13:18:14

  EES är ett väldigt bra system, men problematiken har redan lyfts så många gånger förut; det tar tid att fråga om kundens samtycke och det tar alldeles för lång tid att stänga ner signaler. Ändra i systemet: 1. Vi ska kunna använda EES utan samtycke (vi har ju egna interaktionssystem som kan kolla interaktioner utan kundens samtycke, så varför är det egentligen nödvändigt med samtycke för EES?), 2. Signaler behöver endast stängas om jag faktiskt klickar mig vidare för att undersöka en viss interaktion/olämplighet av användning. Ta bort de två hindren och ni kommer se att användningen kommer öka markant. Jag har hittills inte varit i kontakt med någon kollega som inte gillar systemet, det tar helt enkelt för lång tid att använda

 • Ramipril 2017-01-31 14:48:44

  En gratis kurs är en bra ide och jag kommer säkert kolla upp den men egentligen är EES ingen rocket science och det är inte så mycket okunskap att den inte används mer. Det lönar sig helt enkelt inte. Det tar bara extra tid, och ingen är särskilt tacksam. Visst ingår det i jobbet men kör man med den briljanta strategin då får man det absolut lägsta minimum, så mycket så att man inte släpper nåt galet och mister licens. Vill man verkligen öka användningen - skapa digital kommunikation med förskrivarna, ge oss feedback. Låt oss påverka på riktigt. Eller visst, räkna antal påtryckningar som nu.

Nyheter från startsidan