Statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven.

E-hälsomyndigheten till Kalmar

UPPDATERAD. Under en pressträff i Kalmar annonserade statsminister Stefan Löfven att staden blir E-hälsomyndighetens nya hem.

E-hälsomyndigheten

Bildades 2014. Finns i Stockholm, har drygt 140 tjänster.
Tog över uppgifter från Apotekens service.
Har bland annat hand om nationella register med känsliga personuppgifter och ansvarar också för den nationella läkemedelsstatistiken.
Lagrar och förmedlar de elektroniska recepten i landet och över gränser.
Källa: E-hälsomyndigheten

E-hälsomyndigheten ska flyttas från Stockholm till Kalmar, meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Stefan Löfven på tisdagen. 

– Statens verksamhet har alltmer centraliserat. Som regeringen aviserat tidigare vill vi avbryta den här centraliseringstrenden och det är viktigt att de statliga myndiheterna år en större spridning runtom i Sverige, sade statsminister Stefan Löfven.

Enligt de båda ska omlokaliseringen ske under två år och ungefär 100 av de 140 tjänsterna på myndigheten ska flyttas till Kalmar. De delar som rör samordning av e-hälsa och digitaliseringsarbetet inom hälso- och sjukvården ska kvarstå i Stockholm, enligt Ardalan Shekarabi.

Senaste gången som flyttlasset gick för E-hälsomyndigheten var i juni 2015. Då flyttade myndigheten från Södermalm till sina nuvarande lokaler på nära 2 400 kvadratmeter i Hagastaden i Stockholm.

Tidningen Fastighetsvärlden har tidigare rapporterat att varmhyran där ligger på 2 880 kronor per kvadratmeter, med en rabatt på drygt 10 procent under det första året som alltså snart är till ända. 

Dagens Apotek noterar att Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar län, är ledamot i E-hälsomyndighetens styrelse. Han har ett förflutet som vd för Apoteket AB.

Myndigheten har ett femårigt hyresavtal i Stockholm.

Kommentarer

Lediga jobb