• Annonsera
 • Kontakt
 • Lediga jobb
 • Logga in

Regeringen vill ändra reglerna för licensläkemedel.

Regeringen vill ändra reglerna för licensläkemedel. Bild: Norstedts Juridik

Lättare hämta ut licensläkemedel

Regeringen vill vrida klockan tillbaka och återigen göra det möjligt att hämta ut licensläkemedel på vilket apotek som helst.

Det framgår av ett förslag som regeringen skickat över på remiss till Lagrådet.

Tidigare kunde patienter och djurägare hämta ut ett licensläkemedel på vilket apotek som helst i landet, eftersom alla tillhörde Apoteket AB. Sedan kom omregleringen. Och efter den kan läkemedlet bara hämtas ut på apotek som tillhör kedjan som ansökt om licensen. Annars krävs en ny licensansökan till Läkemedelsverket.

Om regeringen får som den vill träder de nya reglerna i kraft vid årsskiftet.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler


 • Nick 2016-03-03 09:35:49

  Ramipril: Mitt i prick

 • Ramipril 2016-02-27 11:19:40

  Att söka licens är en banal administrativ uppgift, varken jättejobbig eller rocket science som bekräftar vår plats i vårdkedjan. Däremot om licenser slutar bli bundna till kedjor då är det i ordning att någon annan betalar för själva ansökan.

 • Lärare 2016-02-27 08:09:18

  Man träffar ofta på anställda i detaljhandel som med positiv attityd och stor kunskap hjälper en kund, utan att det leder till en affär. Varför? Jo, de vet att god service ger gott renommé och en kund som kommer tillbaka och handlar. Good Will tas i en årsredovisning upp som ekonomisk tillgång. Den som här ville förbjuda licenser borde fundera över sin kompetens, licensläkemedel finns för att vissa patienter behöver dem. Att vilja neka en sjuk människa adekvat läkemedelsbehandling för att man tycker det är jobbigt tyder på att man brister ordentligt i kunskap och professionalism. Vi farmaceuter måste bestämma oss, vill vi vara detaljhandlare så satsa på det. Och satsa fullt ut,med god service och positiv säljattityd. Men då ska vi inte gå omkring och kalla oss "läkemedelsexperter" och tjata om vår stora kompetens och farmaceutens stora roll i samhället.

 • Joel Uhlander 2016-02-27 00:25:23

  Licensansökningar känns tyvärr väldigt mycket som byrokrati för byrokratins skull. Speciellt nu när vi inte ens ser motiveringarna längre blir apotekets roll i stort att se om varan går att anskaffa för att sedan skriva in sitt telefonnummer och trycka på skicka. Om läkemedelsverket bara gjorde KLAS lite mer användarvänligt genom förklaringar av vissa termer* samt gjorde den lilla röda stjärnan som indikerar att man missat en ruta synlig skulle vi inte ens behöva vara involverade som tech-support. *Tillståndsinnehavare och totalmängd är två som ofta blir fel, det första dock främst vid manuell inmatning.

 • Lajla 2016-02-26 21:48:32

  Kommer ansökande apotek att betala avgiften då eller slopas den?

 • Klinisk Apotekare 2016-02-26 17:36:14

  Ett snabbköp klarar sig med outbildad personal som jobbar för 100 kr/h. Ska vi ta ansvar och vara en del av vården eller ska vi sakta men säkert avveckla apotekens ansvar för gott? Så hitta en häst till dig själv istället.

 • Nick 2016-02-26 16:05:34

  Även ett snabbköp har vinstintresse. Kliv av hästen.

 • Undrande 2016-02-26 14:31:07

  Vi gör gärna jobbet på vårt apotek. Vi ligger på ett stort sjukhus och har massor av licenser. Men vi vill ha betalt för vårt arbete. Idag får vi betala för att göra licensansökan plus att det tar massor av tid med kompletteringar mm. Vill kunden hämta på annan kedja får vi hänvisa dem dit direkt om inte kostnaderna ändras.

 • lärare 2016-02-26 09:12:29

  Håller med Klinisk Apotekare. Det är bara en tidsfråga innan apotekare och receptarier blir överflödiga på apotek.

 • Klinisk Apotekare 2016-02-26 08:48:21

  Ytterligare två kommenterare som vill förvandla apotek till enbart snabbköp och vår profession till något som kan ersättas av en plockrobot.... Vi ska tydligen inte göra något som kan vara jobbigt.

 • Nick 2016-02-25 17:10:43

  Det mest resurskrävande och minst lönsamma arbetsmomentet på apotek. Ännu en kvarleva från tiden då ingenting fick generera några pengar. Hade varit drägligare om läkarna själva fick stå för licensansökan. Nu när det inte tycks spela någon roll vilket apotek läkemedlet hämtas ut på så finns det väl ingen anledning att inte lägga ansvaret på dem?

 • Stop licens 2016-02-25 15:09:54

  Godkänn licensläkemedel eller förbjud dess försäljning. Licens o licens patienter, o förskrivare som skriver licens är huvudvärk framkallande o jobbigt på apotek

Nyheter från startsidan