Dyra krämer med fina märken, smink, elektroniska produkter – det är varor som tar allt större utrymme hyllorna på apotek. De är dessutom stöldbegärliga. För att inte tala om läkemedel, som alltid har lockat tjuven.

– En hel del apotek har problem med stölder, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

Inom handeln i stort räknar man med att svinnet landar någonstans mellan 6,4 miljarder kronor och 9 miljarder kronor per år. Kundstölder brukar beräknas utgöra ungefär hälften av svinnet.

– Även om man väljer den lägre summan och pratar om 3 miljarder kronor är summan helt obegriplig, säger Per Geijer.

Apoteken arbetar på olika sätt för att förhindra snatterier och rena stölder. Ofta är det personalen som utbildas i var olika varor lämpligen placeras i butiken, hur man undviker att ha döda ytor som ingen ser, och hur personalen ska göra rundvandring då och då i butiken.

Varularm och larmbågar är däremot inte alls lika vanliga inom apoteksområdet som inom exempelvis klädbranschen.

– Larmbågar är väldigt dyra och de kräver väldigt mycket tid av personalen, säger Charlotte af Klercker, som är presschef på Apotek Hjärtat, där man har valt att inte investera i larmbågar.

Övervakningskameror finns däremot.

– Vi använder det på de större apotek som i Nordstan i Göteborg, gallerior i städer där vi har svårt att få en överblick.

Ett växande problem, uppger hon, är organiserade stölder av receptfria läkemedel.

– Vi ser att det i dag säljs jättemycket stöldgods ute bland mindre handlare som säljer receptfria läkemedel utan tillstånd. Det kan försvinna hela plattor med receptfria läkemedel från apoteken, Charlotte af Klercker.

I nästa nummer av tidningen Dagens Apotek kan du läsa om inbrott.