Sveriges Radios program Plånboken har gjort en genomgång av apotekens krediter. Fram till 2004 fick alla som inte kunde betala mediciner handla på kredit på apoteken. Reglerna ändrades 2005. Den kund som nu behöver köpa läkemedel på krita, får varken ha mer än en betalningsanmärkning eller någon skuld hos Kronofogden. Enligt radioprogrammet rör det en halv miljon personer i landet.

Högkostnadsskyddet för mediciner dämpar problemet i och med att ingen behöver betala mer än 2 200 kronor om året. Ändå finns kreditbehov och Svenska kyrkan hjälper många människor som inte kan hämta ut sin medicin. Elisabeth Hjalmarsson arbetar på kyrkokansliet i Uppsala och berättar om en församling som utmärker sig framför andra.

– De har så pass många som kommer så att de till och med har ett avtal med ett apotek, där de skickar med ett intyg om att församlingen betalar de här medicinerna och apoteket skickar då en faktura till församlingen, säger Elisabeth Hjalmarsson till Plånboken.

Apoteken får inte göra några undantag från kreditreglerna. Den som behöver hjälp hänvisas till socialtjänsten eller till akutkliniker och husläkare.