Med en omsättning på 793 miljoner kronor förra året och ett negativt rörelseresultat som utgör mer än halva den summan, - 424 miljoner kronor, har Doc Morris apoteksmarknadens rödaste siffror.

Anledningen kan till stor del förklaras med att Doc Morris valde att stänga 16 av sina nystartade apotek.

– De hade inte den utveckling vi hade hoppats på. Gemensamt för dem kan man säga var att de befann sig i väldigt konkurrensutsatta lägen. Det blev en stor engångseffekt, säger Ros-Marie Grusén.

Samtidigt öppnades 31 nya apotek inom kedjan förra året och sedan dess har ytterligare sju stycken kommit till.

– Vi planerar att öppna ytterligare några, men någon siffra vill jag inte ge.

Ros-Marie Grusén ser fjolårets ekonomiska smäll, att stänga nystartade apotek, som en investering för framtiden. Kostnaden utgör en stor del av förlusten. Bolaget har fått in ytterligare kapital från sin ägare, den tyska sjukvårds- och läkemedelsgruppen Celesio.

– Jag får dessvärre inte ta upp den summan men det är en avsevärd andel av det rörelseresultat vi visar. Celesio tror på den svenska marknaden och på Doc Morris, annars hade de aldrig satsat så, säger Ros-Marie Grusén.

Något plusresultat räknar hon inte med i år heller.

– Men vi ser en avsevärd förbättring.

Även Apotek Hjärtat och Kronans Droghandel gjorde förlust 2011. Apotek Hjärtats rörelseresultat slutade på  - 44 miljoner kronor.  Apotekskedjan gjorde stora avskrivningar. Kronans Droghandels resultat för fjolåret blev - 11 miljoner kronor.

Apoteket AB, Medstop och Vårdapoteket redovisade vinst. Dagens Apotek har tidigare berättat om Apotekets AB:s resultat.

Pharma Online har gjort en genomgång av sju apotek som drivs av egenföretagare. Endast två av dessa visade positivt resultat.