– De första produkterna är nu levererade och flera nya väntar runt hörnet de närmsta månaderna, säger Unimedics styrelseordförande Christer Ahlberg i ett pressmeddelande.

I våras fick företaget tillstånd att tillverka extemporeläkemedel, som görs enligt förskrivarens komposition. Förutom statliga Apotek Produktion och Laboratorier, APL, är Unimedic det enda företaget i Sverige som fått tillstånd att arbeta som ett så kallat extemporeapotek.

– Det har varit en lång och mödosam väg för att få nödvändig infrastruktur på marknaden säkerställd så att fri konkurrens kan uppstå, säger Christer Ahlberg.

I början av september lanserade APL ett nytt register, på uppdrag av socialdepartementet. Där görs lagerberedningar från alla extemporeapotek tillgängliga för vård och apoteksföretag. Lagerberedningar är extemporeläkemedel som tillverkas för fler patienter än en.

Unimedic ogillar konstruktionen, eftersom den innebär att APL får förhandsinformation om vilka produkter konkurrenterna planerar att lansera. Registret är tänkt som en övergångslösning och var enligt socialdepartementet den snabbaste och smidigaste lösningen för att få in nya aktörer på marknaden.

Redan på 1960-talet, innan apoteksmarknaden blev ett monopol, tillverkades extemporeläkemedel i Unimedics fabrik i Matfors.

– Det är en stor marknad som öppnas upp nu när monopolet bryts. Vi gör bedömningen att marknaden bara i Sverige är minst 350 miljoner kronor årligen, förmodligen mer, säger Christer Ahlberg.