Priserna på receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln och på apoteken varierar kraftigt, enligt en kartläggning som Dagens Nyheter har genomfört. Ett exempel är en tub med 20 stycken Treo brustabletter som kostar 40 kronor på Överskottsbolaget och 55 kronor på Pressbyrån – en skillnad på 15 kronor.

Enligt kartläggningen ligger apoteken ofta mitt emellan de dyraste och de billigaste alternativen, medan Pressbyrån och 7-eleven ligger i topp.

Linda Jacobsson, produktchef hos Reitan Convenience som äger både Pressbyrån och 7-eleven, tror inte att konsumenterna blir förvånade över att det är dyrt hos dem.

–Det handlar framför allt om att våra butiker ligger på väldigt attraktiva adresser med höga hyror och personalkostnader per kvadratmeter, och långa öppettider. Kunden betalar mer för den större tillgängligheten, säger hon till Dagens Nyheter.

­Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, tror dock att priserna kommer att sjunka framöver.

­–Jag trodde att det skulle gå något snabbare men det kommer att ske en fortsatt prispress. Men vi hör till fackhandeln och kommer inte att kunna konkurrera med Willys, vi vill kunna hjälpa våra kunder med rådgivning och även att ha ett större utbud än dagligvaruhandeln, säger hon till tidningen.

Prisjämförelserna gjordes av Dagens Nyheter under vecka 34 i Stockholm.