Huvudkontoret ger sig snart ut och sommarjobbar på Kronans Droghandels apotek. På kontoret arbetar mellan 70 och 80 personer, de flesta som säljare. Mellan 10 och 15 anställda är farmaceuter och kommer att jobba i recepturen.

– Det är ett sätt för oss att låta huvudkontoret komma närmare apoteksverksamheten, säger Andreas Rosenlund, på Kronans Droghandel.

– Det kommer att ha en effekt. Det räcker ju inte givetvis, men det hjälper till att klara bemanningen.

Curaapoteket räknar med att klara bemanningen.

– Det ser preliminärt bra ut för vår del, säger Håkan Magnusson, affärschef för Curaapoteket.

Allt är inte klart med sommarbemanningen i kedjans 43 apotek. Men jämfört med förra året, så ser planeringen bättre ut.

– Förra året var vi en väldigt nystartad verksamhet. Vi har effektiviserat vår drift nu, allt från lagerhantering till orderläggningar. Så vi använder våra farmaceuter mer effektivt än för ett år sedan, säger Håkan Magnusson.

Även Peter Rose, marknadschef för Doc Morris, känner tillförsikt inför sommaren.

– Farmaceutbristen har minskat rätt rejält, den är inte alls lika akut. Dels har den våldsamma expansionen av apotek avtagit. Sen har vi ju uppsägningarna på Astra Zeneca, säger Peter Rose.

Trots det kommer öppettiderna att blir något av en utmaning för Doc Morris. På en del orter räknar man med att korta öppettiderna något.

– Men vi har inte landat i det nu, säger Peter Rose.

Vårdapoteket rapporterar att de är klara med sommarbemanningen och kommer att kunna hålla sina vanliga öppettider. Eftersom trycket på sjukhusen minskar på sommaren, och Vårdapotekets apotek ligger på just sjukhus, så minskar behovet av personal.

Apoteksgruppen räknar också med att klara både bemanning och öppethållande av sina apotek, vilket man lyckades med förra sommaren.