Gränshandeln vid norska gränsen fortsätter att öka. Mediciner och hälsokost är de stora vinnarna. Förra året spenderade norrmännen närmare 11 miljarder norska kronor i Sverige.  Strömstad är vår mesta gränshandelsort och där spenderade norrmännen 6 miljarder kronor under sina dagsturer. I Charlottenberg i norra Värmland rullade 2,1 miljarder norska kronor in i handeln.

Matvaror toppar fortfarande listan över vad köparna är ute efter. Men nu har norrmännen definitivt upptäckt svenska apotek och hälsokostbutiker.

Apotek Hjärtat i Nordby Shoppingcenter ligger mitt i ett gränshandelsmecka.

– Vi har en stor och ökande tillströmning av kunder från Norge till vårt apotek Nordby i Strömstad, vilket naturligtvis är positivt, säger Erika Burlin Hellman, presschef Apotek Hjärtat, till Dagens Apotek.

Apoteket i Nordby tar emot cirka 20 000 norrmän varje månaden. På ett år har omsättningen ökat med 35 procent.

– De handlar mycket hos oss. Det är kanske för att vi är lite billigare än i Norge. Vi måste bara se till att ha tillräckligt mycket folk, säger Anna Dagoberth, apotekschef, till norska NRK.

Många läkemedel kostar ungefär hälften så mycket i Sverige som i Norge. Det som säljer mest är värktabletter, näsdroppar och fästingmedel.  Bland hälsokostprodukter är det bantningsmedel som norrmännen vill åt.