Det svider alltid att inte ha ett fast jobb, säger Annika Nordén Hägg, kvalitetschef på Cura-apoteket.
Hon hade arbetat med veterinär­läkemedel, stått i luckan på ett jourapotek i Malmö, gjort FN-tjänst i Libanon, varit informationsapotekare, forskat och föreläst på Uppsala universitet och jobbat i tio år med kvalitetssäkring på Apoteket AB:s huvudkontor. Allting med liv och lust och gärna flera uppdrag samtidigt.

Så kom det politiska beslutet att omreglera apoteksmarknaden, nästan som en blixt från klar himmel. Ett tämligen statiskt huvudkontor skulle plötsligt omorganiseras och delvis avvecklas. Annika Nordén Häggs avdelning, Stab och kvalitet, stod i första ledet. En stor del av personalen sades upp med ett omställningspaket 2008. Hon fick betalt i 18 månader för att söka annat jobb.

– Det var hemskt jobbigt. Jag trodde aldrig att jag vid min ålder och med min erfarenhet skulle behöva byta jobb om jag inte ville, säger Annika Nordén Hägg.

Som tur var hade hon även annat att tänka på, eftersom hennes tjänst på Apoteket AB redan till hälften var omvandlad till en forskningstjänst.

– Jag hade en avhandling på agendan och det var jättebra för mig. I ärlighetens namn ägnade jag större delen av min tid åt den.

Ämnet för avhandlingen, patientsäkerhet på apotek, skulle också bli högaktuellt i samband med omregleringen. Annika Nordén Hägg hann inte doktorera innan hon fick tjänsten som kvalitetschef på Cura-apoteket. Doktorshatten fick vänta ytter­ligare ett år.

– Jag blev uppringd av en rekryteringsfirma som jag hade träffat för ett annat jobb. Tjänsten som kvalitetschef var precis en sådan som jag var intresserad av. Den passade som hand i handske.

Hon var den första farmaceuten som anställdes på Cura-apoteket, som ingår i Ica-koncernen, sent hösten 2009.

– I början var det fruktansvärt mycket jobb. Lagar, rutiner och instruktioner inom apoteksmarknaden är inget att leka med, säger Annika Nordén Hägg.

Att det plötsligt dök upp farmaceuter på Ica, det måste ha inneburit en del kulturkrockar också?

– Yes, det kan man lugnt säga. Farmaceuter är ju en del av hälso- och sjukvården. Nu får de samsas med marknadskrafterna. Det är en ständig balansgång skulle jag vilja säga.

Vad är det positiva med den här förändringen?

– Att vi verkligen måste tänka över vad det är vi gör och vad det är för nytta och glädje med det vi gör. Under Apotekets tid låg vi i en värmande famn. Det fick till följd att vår profession inte utvecklades lika mycket här som i andra länder.

Farmaceutiska tjänster är vanliga på andra håll i Europa. I England finns förskrivande farmaceuter och långt fler farmaceuter ute i sjukvården.

– Marknadskrafterna tvingar fram andra initiativ som i bästa fall utvecklar professionen. Samtidigt blir det enormt fokus på att sälja. Det är en stor utmaning att värna om professionen efter omregleringen.

– Nu krävs ett större individuellt ansvar, jämfört med tidigare. Man måste själv ha en stark etik och moral. Det har också blivit viktigare med en starkare profession, säger Annika Nordén Hägg, som också är ordförande i Sveriges farmacevtförbunds etikråd.

Hur kommer det sig att du är engagerad på så många fronter samtidigt?

– Jag vill vara med och påverka. Det händer så mycket nu och jag vill att det ska bli så bra som möjligt. Jag var engagerad redan som student, men det där har nog blivit tydligare och tydligare med åren.
Just nu går etikrådet igenom en stor omorganisation och startar i ny form med representanter för fackets samtliga sektioner från öppenvårdsapotek, till studenter och egenföretagare.

– Det ska bli väldigt spännande, för vi har haft så starkt fokus på öppenvårdsapoteken en längre tid.

Livet består dock inte bara av arbete. Sin make träffade Annika Nordén Hägg som ung farmaceut på FN-uppdrag i Libanon. Där jobbade hon ett halvår som sjukhusapotekare åt FN-bataljonen. Hon upplevde större risker och starkare gemenskap än någonsin. En av arbetsuppgifterna var exempelvis att hämta stora tuber med medicinska gaser i Israel, gas som sedan skulle flyttas till mindre tuber.

– Det var jätteläskigt. Vi stod ute i ett skjul fullt med råttor och bytte gastuber. FN-tjänsten var rolig och hemsk på samma gång. Det var ju ett land i krig och vi tog in en del civila patienter också. Men vi fick en enorm gemenskap i den där lilla sjukhusgruppen på 150 personer. Och jag träffade min man, så det var givande på många vis.

Ett par år efter hemkomsten lyckades paret bosätta sig på samma ort, i Uppsala, och 1990 kom första barnet. Fyra år senare var de fyra i familjen. Tillsammans har de bland annat rest en hel del, inte minst i Sydostasien. Men den här sommaren åkte familjen inte så långt. När Dagens Apotek träffar Annika Nordén Hägg är det precis före OS och hon laddar för en släktresa till London.

– Min systerdotter ska tävla i OS i triathlon. Vi är nästan 20 personer som ska dit och titta. Det ska bli roligt bara att få uppleva ett OS.

Systerdottern Lisa Nordén tog sedan silver och var bara nio tusendelar från guld.