Per Geber är besviken. Först gick Boots i Nacka Forum i konkurs i mars i år. En dryg månad senare var det dags igen. Nu har ett nyöppnat Bootsapotek i Uppsala lämnat in konkursansökan. Han är besviken på den dåliga lönsamheten i branschen. Och på en kommentar från Uppsala-apoteket i UNT som gör gällande att deras konkurs beror på höga kostnader till Boots moderbolag.

– Vi har faktiskt de lägsta franchiseavgifterna i apoteksbranschen. Jag vill inte kommentera avtalen mer. Men franchiseavgiften är lägre än för Apoteksgruppen, säger Per Geber, vd för Boots Farmacevtföretagarna AB, till Dagens Apotek.

Men vad beror det på att Bootsapotek går i konkurs?

– I just det här fallet handlar det framför allt om en ägarkonstruktion, där huvudägaren inte vill gå in med mer pengar. Jag tycker personligen att de skulle ha gett det här apoteket chansen lite längre, men då hade de varit tvungna att gå in med mer pengar. Det är ett väldigt fint och bra apotek som absolut har gått i rätt riktning, säger Per Geber.

Två av apoteken inom Boots har gått i konkurs. Det finns sex kvar. Målet för Boots har varit att ta en ansenlig del av den svenska apoteksmarknaden, med planer på 100 till 150 apotek.

– Det här är förstås inte vad vi hade hoppats på. Vi har själva valt att lägga oss i vänteläge. Vi behöver hitta en modell som fungerar med finansiering, säger Per Geber.

Vad har ni kommit fram till?

– Vi har lärt oss att det behövs betydligt mycket mer stödkapital. Det är en komplex marknad och det tar tid att bygga business. Man blir väldigt beroende av kassaflöde som enskild franchiseföretagare.

– Dessutom är den grundläggande lönsamheten förvånansvärt låg. Vi tycker att det var väldigt konstigt av TLV att inte höja handelsmarginalen. 

Vad gör ni för den enskilde franchiseföretagaren som har problem?

– Vi ger operativt stöd, coachar våra franchiseföretagre, jobbar med lokal marknadsföring och gör kampanjer, så att de får rätt förutsättningar för att lyckas.