Farmaciförbundet vet ännu inte hur många av de egna medlemmarna som är berörda vid neddragningen med 220 tjänster på Apoteket AB.

– Vi har haft en dialog med företaget, naturligtvis, men vet ännu inte hur många medlemmar som påverkas, säger Carina Jansson.

Klart är dock att det bara är början. För i går stod det också klart att Apoteket AB lägger ner fem dosapotek. Men dessa nedskärningar finns inte medräknade i de 220 tjänster som nu kapas.

– När det gäller dosapoteken kommer vi att ha medlemmar som blir berörda, som jag är lite orolig för faktiskt.  Vi kommer in i de diskussionerna i höst.

Samtidigt kommer nya aktörer, som har vunnit dosupphandlingar, in på dosmarknaden. Men hur och var är ännu oklart.

– Det är lite svårt att greppa om allt än så länge. Men de måste naturligtvis också ha kunnig personal, så det kommer säkert att lösa sig för ganska många inom dosapoteken. Vi måste ha kontakt med de nya aktörerna också, för att få veta mer om hur de tänker lägga upp verksamheten.

Enligt ordföranden för Sveriges farmacevtförbund, Thony Björk, var neddragningarna på Apoteket AB väntade. Inte heller han vet dock i dagsläget hur många av förbundets medlemmar som berörs.

– Det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Det har varit uppenbart eftersom det har försvunnit verksamheter från Apoteket AB. Vi har förstått att man har känt till det ett tag, säger Thony Björk.

– Det finns många farmaceuter på centrala funktioner på Apoteket AB, men även andra yrkeskategorier. Eftersom vi inte vet vilka individer som drabbas, så vet vi inte heller hur många som är farmaceuter.