– Det som händer är att styrelsen har tagit ett beslut att se över möjligheten att flytta supporten till ett annat land. Det är de anställda på kontoret som berörs. Men det har inte med de befintliga apoteken att göra, säger Per Geber, vd för Boots farmacevtföretagarna AB.

Boots farmacevtföretagarna AB har sitt kontor i Stockholm med sju anställda. Förhandlingsframställan skickades till facken i veckan. Planen är att friställa personalen och flytta supporten av franchiseverksamheten till ett annat land. Vilket land det blir är ännu inte beslutat.

I Sverige finns i dagsläget sex apotek inom Boots. Två har gått i konkurs sedan satsningen på Sverige, med målet att skapa en kedja med 100 apotek, inleddes.

Tar ni ner Boots-skylten i Sverige?

– Nej, vi har ju avtal att följa. Men vi kommer inte att öppna fler apotek nu eller inom överskådlig framtid.

– Jag tycker att det är tråkigt. Både vi och apoteken hade tänkt bygga upp en affärskedja. Men att driva franchise i en marknad där kassaflödet påverkas negativt är svårt. Framför allt är det tråkigt för våra franchiseföretagare. Men det finns en kommersiell verklighet här, säger Per Geber.

Kommer Boots att finnas kvar som varumärke i Sverige?

– Ja, det kommer vi att vara. Vi finns kvar på apoteksmarknaden och som varumärke på Åhléns och Kicks.

Vad ska du göra nu?

– Jag vet inte. Det här är nytt för mig också. Men jag ska hjälpa personalen här och sedan ska jag hjälpa till att flytta supporten. Jag räknar med att vara kvar till augusti.