För tredje året i rad talade Jan Palmblad, professor emeritus i medicin vid Karolinska institutet i Huddinge, på Apoteksmässan om omega 3-fettsyror. Till Dagens Apotek säger han att man i de stora genomgångar som gjorts finner man både data som talar för och data som talar mot effekten av omega 3.

Vad vet vi då säkert om omega 3?

– Det har dokumenterad effekt på några sjukdomar, men bara en bråkdel av de sjukdomar som det påstås ha effekt mot. Och så har reklamen ofta en slagsida så att den enbart plockar fram en studie, som dessutom kan vara en dålig studie.

De tillstånd som omega 3 är mest känt för att användas mot är hjärt-kärlsjukdomar. Enligt Jan Palmblad är det dock svårt att peka på en sjukdom som omega 3 har särskilt god evidens för.

– Omega 3 har viss effekt på inflammatoriska tillstånd och det finns en uppsjö av sjukdomar som har inflammatoriska reaktioner som en del av sin mekanism, där­ibland hjärt-kärlsjukdomar. Men en sak är gemensam: Om omega 3 har någon verkan är den låg eller måttlig. Effekten av läkemedel är mycket starkare.

Vilken är då den största fördelen med omega 3?

– Det som är bra är den låga risk som det innebär. Låg risk och liten effekt. Så kan man sammanfatta det, säger Jan Palmblad.

Till skillnad från läkemedel som är standardiserat framtagna skiljer det mycket olika omega 3-preparat emellan.

Vissa omega 3-produkter har sitt ursprung i växtriket och innehåller linolensyra och andra har marint ursprung som feta fiskar.

– Omega 3 från växtriket har inte visat goda effekter i några studier. Omega 3 med marint ursprung har möjligtvis positiva effekter, men det finns i olika varianter, sådana som innehåller fettsyran EPA och sådana som innehåller fettsyran DHA. Vanligast är de som innehåller en blandning. Det saknas bra studier där man jämfört produkter som innehåller DHA med produkter som innehåller EPA, säger Jan Palmblad.