Marions blogg

Publicerad 2012-09-10

Vett och etikett

Jag vill egentligen inte upprepa denna diskussion angående legitimation eller inte, men jag vill gärna dela med mej av mina egna upplevelser därute. Nu har jag precis varit ute på ett och samma apotek i 3 veckor, där ingen vill visa legitimation. När man ber om det startar genast en diskussion till exempel "jag har legitimation men den ligger hemma", eller "snälla ge mej mina mediciner". Det tog några minuter minst, varje gång man tryckte fram en kund.

Det finns sanna berättelser om personal på sjukhus som inte tagit legitimation och då har fel person fått blodtransfusion och då har såklart personalen "åkt dit". Min kollega brukar förklara för kunderna varje dag, att om de går till banken måste de visa legitimation. Jag funderade ett tag på hur jag ska få slut på allt detta tjat, och kom fram till den enkla förklaringen för kunden, att faktiskt jag riskerar att förlora mitt jobb om jag inte begär legitimation, verkade nå fram bäst. Det tog dock på krafterna att  förklara detta för kunderna hela dagarna. Detta var i ett mångkulturellt område.

I ett helt annat apotek centralt i snobbigaste Stockholm kom det en dag in 2 kvinnor efter varandra, som sa sitt personnummer och ville hämta ut sömntabletter och lugnande utan legitimation. Jag vägrade såklart varpå de blev väldigt arga på mej och skällde ut mej. Höjden var en dag när det kom in en man, och säger "jag ska hämta något som är beställt" varpå jag ber om legitimation och han blir väldigt otrevlig emot mej. Han tycker jag är både det ena och det andra, bland annat oproffesionell, uppnosig med mera. Eftersom det faktiskt finns en gräns för vart gränsen går i hur man blir bemött av kunder så sa jag till honom att han nu var otrevlig emot mej.

Man har ett värde, och det värdet innebär att man faktiskt ska slippa vissa saker. Anser jag. Han får sitt beställda läkemedel och lutar sej fram och skriver upp alla detaljer som han kan se på mitt "arbetskort", dvs det personligaste av mitt arbetspersonliga, "marmey"  mitt inloggningsnamn. Denna man, gör sej mödan att skriva 2, märk väl 2 st A4-sidor till min ledning, med detaljerade ordval om hur otrevlig jag varit. Sedan får jag veta att nu är denna kunden nöjd. Jag hoppas då innerligt att min ledning står bakom mej och förstår, att det är obligatoriskt med legitimation. Det är inte OK att en kund rusar in på ett apotek och begär direkt att "jag ska hämta det-och-det". Det kan vara flera Larsson eller Andersson och bli fel hjärtmediciner eller liknande.Nu var det inte så illa som en hjärtmedicin i detta fallet.

Jag har haft kändisar som kunder som innan jag hinner blinka eller trycka fram dem lägger upp sina ID-kort. Jag har heller aldrig varit med om en dryg kändis som inte velat det. I Norge hade jag en hel del och jag fick såklart alltid veta det efteråt.

Ofta eller ibland kan motsättningar inom eller på apotek bestå av saker som inte ett huvudkontor kan förstå. Vi jobbar under läkemedelslagen och har massor av regler att förhålla oss till. 

En annan sak är att jag varenda vecka får frågan "var kommer du ifrån"? Folk fascineras av min dialekt och de hör ibland Småland, Skåne eller Oslo eller Tyskland. Personligen föredrar jag att inte bli så personlig med mina kunder. De envisas med att gissa, fastän jag inte vill svara på det. En gång hann jag knappt säga hej till en kund, detta var för 1 år sedan, när jag precis kommit tillbaks från Oslo, och då frågar kunden "är du ifrån Nybro"? Det är otroligt att där har jag bott i 1 år av mitt liv och det gick att pricka. För mej finns det ändå en vägg mellan mej och kunden. Jag vill ha ett professionellt förhållande till mitt jobb och jag ogillar att svara på en sådan personlig fråga och behöva förklara för folk om alla platser som jag har bott på. Samtidigt som jag inte kan gå runt med en stor skylt runt halsen där det står "snälla fråga mej inte vart jag kommer ifrån". Jag lär ju få lära mej leva med det, men jag gillar det inte.

Marion Meyer

Kommentarer


kommentarer

Bloggare

Marion Meyer Marion Meyer
Marion Meyer är 31 år gammal, kommer från Ängelholm och tog sin receptarieexamen på Högskolan i Kalmar 2008. Hon har tidigare arbetat inom Apoteket Farmaci och på apotek i Oslo. Är sedan något år hemkommen till Sverige och fast anställd i Stockholm på en apotekskedja.

Senaste inläggen

Nästa
 • Samuel Lagercrantz

  Söndagens val kommer att påverka apoteksmarknaden

  Publicerad 2014-09-12

  På söndag är det val och valet kommer att bli betydelsefullt också för apoteken, även om skillnaderna inte blir jättestora. Inget parti planerar att införa monopol igen och inget parti vill privatisera Apoteket AB – i alla fall inte den här mandatperioden. I dag ligger läkemedelsfrågorna under socialdepartementet som är Kristdemokratiskt land och Apoteket AB och Apoteksgruppen sorterar under moderatledda finansdepartemetet. Näringsdepartementet som till stor del styrs av Centern håller i de kon...

  Läs hela inlägget
 • Christina Kennedy

  Sagan om generisk förskrivning tycks aldrig nå fram till sitt slut

  Publicerad 2014-06-23

  Vissa frågor tycks snurra i evighet. Generisk förskrivning, alltså förskrivning på den aktiva substansens namn i stället för namnet på läkemedlet, är en sådan som riskerar att bli det mest välplanerade bröllopet där brud och brudgum hunnit bli för gamla innan de kommer fram till altaret. 1998 vill Läkemedelsrådet i Skåne genomföra ett försök med generisk förskrivning, men Läkemedelsverket tvekar. Några år senare är det Västra Götaland som vill bli först i landet att pröva idén. Gener...

  Läs hela inlägget
 • Ledarbloggen

  Läkemedelsföretag och apotek dribblar bort patientens förmån

  Publicerad 2014-02-27

  Det håller på att byggas upp en ohelig allians mellan en del läkemedelsföretag och apotekskedjorna som innebär att priset på vissa läkemedel skjuter i höjden. Det är läkemedelsföretag som helt eller delvis drar bort läkemedel från läkemedelsförmånen för att på så sätt kunna sätta vilka priser de vill. Läkemedlet får då inte längre något statligt stöd, men samtidigt blir prissättningen fri. Dessutom får apoteken inte byta ut ett läkemedel som namngivits i receptet mot ett generiskt likvärdigt om ... 11

  Läs hela inlägget
 • Kristin Wisell

  Vad vill våra politiker med apoteken?

  Publicerad 2013-10-23

  Att bjuda in inte mindre än sju rikspolitiker till debatt kring frågan är lovvärt och mycket ambitiöst. Jag var på en sådan debatt på Apotekarsocieteten tisdagen den 22 oktober. Debatten spelades in! Från måndag 28 oktober kommer den finnas tillgänglig såväl från Apotekarsocieteten, Sveriges farmaceuter som Apoteksföreningen. Självklart ska du lyssna på debatten! På så sätt kan du bilda dig en egen uppfattning, och inte bara gå efter mina upplevelser... Debatten inleddes med inte mindre än tre... 2

  Läs hela inlägget
 • Olivia Rössler

  Nattjänstgöring på apotek

  Publicerad 2013-05-02

  Kära kollegor, Egentligen var det tänkt att jag skulle göra stolpiller till er idag. Jag hade förberett allt, beställt hem extra progesteron och rengjort vågen men så kom en nattjänstgöring i vägen. Därför blir det idag en video över hur det ser ut när jag jobbar natt på apoteket. Jag hoppas att ni tycker att det är spännande och intressant. Mycket nöje med dagens video och kommentera gärna under inlägget. 1

  Läs hela inlägget

Prenumerera på nyhetsbrev

Vill du ha de senaste nyheterna från Dagens Apotek direkt i din mejl? Prenumerera på våra nyhetsbrev – helt kostnadsfritt. Bli medlem genom att klicka på länken och välj sedan nyhetsbrev via "Min sida".

Senaste från

Senaste Apotek

Senaste Lakemedel

Senaste Politik och Samhälle

Senaste Arbetsliv

Bröder som levererar läkemedel kan vinna utmärkelse

Jens och John Patrick Berlips som står bakom föret...

Läkemedelsföretag får betala för bokgåvor

Tre läkemedelsföretag har skickat bokningsbrev där...

Apoteksgruppen börjar sälja receptbelagt på nätet

Apoteksgruppen kommer under våren 2015 att lansera...

Apoteket AB tar tillbaka dos i väst

Apoteket AB har vunnit upphandlingen av dosläkemed...

Två nya hepatit C-läkemedel får tummen upp

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommend...

Landsting överens om nya hepatitläkemedel

Landstingen och regionerna har kommit överens om h...

Företagsledare i Indien gripen

Indisk polis har gripit en chef för ett läkemedels...

Förslag får ris och ros

Svensk Dagligvaruhandel är kritiskt till förslaget...

”Apoteken har en unik position”

Genom att utvidga uppdraget för apoteken kan samhä... 4

Här är SF:s nya styrelse

I dag, fredag, utsåg Sveriges Farmaceuter en ny st... 1

Akademikerföreningen vill behålla farmaceuterna

Målet för akademikerföreningen hos Apoteket AB bli...

Apoteket säger upp 70 anställda

Apoteket AB varslar 70 personer av totalt 250 anst... 7