Marions blogg

Publicerad 2012-05-29

Tema Miljö

Miljö är temat nu på apoteken. Pyttesmå papperslappar som sitter lite överallt med information om att inte slänga mediciner i soporna eller toaletterna.

Men det finns fortfarande massor med miljöarbete att göra därute på apoteken under arbetstid. Till exempel att alltid göra dubbelsidiga utskrifter. Att alltid skicka tillbaka plastpåsarna till Tamro och Oriola KD (de små bubbliga påsarna som är för att skydda glasflaskorna), för visst kan Tamro använda dem igen? 

Återvinnig och sparsamhet. Jag åker runt och ser att det ibland är omöjligt att källsortera. Och varje dag får man in stora flyttkartonger som bara ska kastas. Det svider lite i mig. 

När folk kommer in med sina gamla läkemedel, är det ibland det slinker med en termometer eller batterier. Vilket det inte ska göra, inte bland läkemedel som ska till förbränning. Alla måste fråga varje gång en kund lämnar in något om det är rätt saker som de lämnar in.

Miljötänket ökar för all del men jag hade gärna sett mer, ännu mer. 

Annat är att det oftas beställs in mediciner specialtillverkade från APL, som inte kunderna hämtar ut. Ett exempel var en produkt värd hela16 000 kronor. Tänk arbetskraft, förpackning, frakt etcetera. Hur kan man förhindra att sådana här saker sker? Går det att införa en viss kostnad på beställningar från APL gentemot kund som de ska betala? En förskottsbetalning? En förklaring om hur dyr produkten är och om kunden vill ha den?

Vi fick ha det till slut i Norge på homepatiska läkemedel, eftersom vi snabbt märkte att vi stod där med massa små askar som ingen ville ha. 

Tamro packar jämt tomma backar, eller backar med väldigt lite innehåll. Det känns som lite slöseri med platsen och frakten. 

Sist men inte minst gäller det returnering tillbaka till Tamro och Oriola, så att inte apoteken ska gå med massa förluster. Visst är det så att en returnering måste ske inom en månad? Och då måste man sortera "resterna", det vill säga kundbeställningarna, inom den tiden. Samt upplysa kunderna om att gärna komma inom två veckor för att få de läkemedel de har beställt. Om inte kunden hämtar ett dyrt läkemedel, och vi inte får sålt eller kan returnera, så faller denna onödiga kostnad på apoteken. Och jag tror inte det är små summor det handlar om alla gånger. 

Det finns massa linjer i hanteringen av miljö och arbetssätt som hade kunnat minimera kostnaderna och besparat massor. Tillämpa detta!

Marion Meyer

Kommentarer


kommentarer

Bloggare

Marion Meyer Marion Meyer
Marion Meyer är 31 år gammal, kommer från Ängelholm och tog sin receptarieexamen på Högskolan i Kalmar 2008. Hon har tidigare arbetat inom Apoteket Farmaci och på apotek i Oslo. Är sedan något år hemkommen till Sverige och fast anställd i Stockholm på en apotekskedja.

Senaste inläggen

Nästa
 • Samuel Lagercrantz

  Från störst till lottlöst

  Publicerad 2015-01-09

  För mindre än två månader sedan var Apotektjänst AB störst på den svenska dosmarknaden. Nu ser det ut som att företaget kommer att stå helt utan uppdragsgivare. I måndags blev det klart att Apotekstjänst förlorar upphandlingen i de sju landsting i Mellansverige som ingår i Sjuklövern. Och i november förlorade Apotekstjänst upphandlingen i Västra Götaland och Halland. Det innebär också att det, så som det ser ut nu, snart endast finns två företag som levererar dosläkemedel kvar: Apoteket AB och ... 1

  Läs hela inlägget
 • Olivia Rössler

  Tacksamhet i juletider

  Publicerad 2014-12-18

  Kära vänner och fina kollegor, Julen närmar sig med stormsteg och man tänker mer än annars på sina nära och kära. I den vevan kom jag att tänka på er och hur mycket jag faktiskt saknar er. Därav detta inlägg! Jag jobbar fortfarande på Urania Apotheke och trivs hur bra som helst. Just julen är en alldeles underbar tid för en trevlig apotekare. Det är nämligen då man får mest materiell bekräftelse på att man gör ett bra jobb. Sedan slutet av november överöser kunderna mig med chokladaskar, julde...

  Läs hela inlägget
 • Christina Kennedy

  Sagan om generisk förskrivning tycks aldrig nå fram till sitt slut

  Publicerad 2014-06-23

  Vissa frågor tycks snurra i evighet. Generisk förskrivning, alltså förskrivning på den aktiva substansens namn i stället för namnet på läkemedlet, är en sådan som riskerar att bli det mest välplanerade bröllopet där brud och brudgum hunnit bli för gamla innan de kommer fram till altaret. 1998 vill Läkemedelsrådet i Skåne genomföra ett försök med generisk förskrivning, men Läkemedelsverket tvekar. Några år senare är det Västra Götaland som vill bli först i landet att pröva idén. Gener...

  Läs hela inlägget
 • Ledarbloggen

  Läkemedelsföretag och apotek dribblar bort patientens förmån

  Publicerad 2014-02-27

  Det håller på att byggas upp en ohelig allians mellan en del läkemedelsföretag och apotekskedjorna som innebär att priset på vissa läkemedel skjuter i höjden. Det är läkemedelsföretag som helt eller delvis drar bort läkemedel från läkemedelsförmånen för att på så sätt kunna sätta vilka priser de vill. Läkemedlet får då inte längre något statligt stöd, men samtidigt blir prissättningen fri. Dessutom får apoteken inte byta ut ett läkemedel som namngivits i receptet mot ett generiskt likvärdigt om ... 11

  Läs hela inlägget
 • Kristin Wisell

  Vad vill våra politiker med apoteken?

  Publicerad 2013-10-23

  Att bjuda in inte mindre än sju rikspolitiker till debatt kring frågan är lovvärt och mycket ambitiöst. Jag var på en sådan debatt på Apotekarsocieteten tisdagen den 22 oktober. Debatten spelades in! Från måndag 28 oktober kommer den finnas tillgänglig såväl från Apotekarsocieteten, Sveriges farmaceuter som Apoteksföreningen. Självklart ska du lyssna på debatten! På så sätt kan du bilda dig en egen uppfattning, och inte bara gå efter mina upplevelser... Debatten inleddes med inte mindre än tre... 2

  Läs hela inlägget

Senaste från

Senaste Apotek

Senaste Lakemedel

Senaste Politik och Samhälle

Senaste Arbetsliv

Plockrobot från tillverkaren Willach.

Robot får jobb hos Apoteksgruppen

Med ett helautomatiserat läkemedelsskåp på apoteke... 1

Han vill pressa hela branschens priser

Den största förändringen vi åstadkommer i bransche... 3

Snabbväxar-vd blev Årets apoteksprofil

Jens Berlips, vd för det extremt snabbväxande dist...

Ögondroppar in i förmånen

Läkemedlet Taptiqom, ögondroppar för behandling av...

Läkemedel mot springmask slut

Det receptfria medlet mot springmask, Vanquin, är ...

E-cigaretter klassas som läkemedel

E-cigaretter ska klassas som läkemedel och får där... 1

Kommunikationslösning för licensansökningar på gång

Det försenade projektet visade sig vara mer komple...

TLV vill täppa till sekretessluckor

TLV ser behov av lagändringar för att utveckla den...

Lif hade velat se Wikström i innovationsråd

Anders Blanck, vd för Lif, anser att sjukvårdsmini...

Apotekskedjor fixar egen receptarieutbildning

De tre största apoteksaktörerna startar en särskil... 18

SF kampanjar för fyra veckors ledighet

Sveriges Farmaceuter lanserar en kampanj för rätt ... 8

Läkemedelsverket får en vikarierande generaldirektör

Under perioden som Läkemedelsverkets generaldirekt...