Marions blogg

Publicerad 2012-08-07

Regler och undantag

Sommaren har bjudit på ett fantastiskt kunskapsutbyte genom att hela huvudkontoret har varit ute på apoteken och sommararbetat. Man har träffat dem, och de har sett hur vi jobbar och de har fått smaka på vår arbetsvardag. Jag är faktiskt stolt över att tillhöra en kedja med så innovativa ideér och att alla verkar bry sej om sin personal och engagera sej. Framförallt att de har kunnat uppleva de problem som man kan stöta på. Jag önskar alla apotekskedjor detta utbyte.

En sak som jag brukar tröttna på när jag jobbar, är kunder som mer eller mindre vill diskutera och försöka komma bakom våra regler som vi har. Med detta menar jag till exempel visa legitimation, tjafsa om intervaller. Det hade i rimlighetens namn underlättat om förhoppningsvis alla hade kunnat följa reglerna som finns, och jag vill tro att alla gör det. Men det kommer alltid kunder som säger

”jamen där och där fick jag detta och...”, eller ”ja, intervallen är i övermorgon men jag ska hälsa på mitt syskonbarn och där finns det inget apotek” eller diverse otrevliga raseriutbrott där de skriker att de minsann inte brukar behöva visa ID-kort i grannapoteket, eller ”ja, din chef känner ju igen mej”, passet har brunnit upp och gud vet vad. Evinnerliga diskussioner där man leende försöker förklara för en kund att det är obligatoriskt. Som tur är finns det ”bra och dåliga apotek”. Jag har jobbat på många olika apotek och man märker att påfrestningen ökar beroende på vilket område man arbetar i. Självklart. Jag skulle dock önska för allas skull, att alla tänker lite mer på reglerna och tillämpar dem, för det försvårar faktiskt en hel del i kundmötet att ta hand om kunder där farmaceuter har gjort sina undantag.

En annan lite retlig sak är APL. Massvis med varor som beställts och kunder som inte hämtat ut. Tusentals kronor som rinner ut i sanden. Kunder som självsäkert stampar in på apoteket och vill beställa saker, och sedan inte vill ha det som är beställt till dem. Jag råkade ut för en kund som inte ville ha sitt fotbadsalt värt 16 000 kronor, som vägrade blankt att betala kostnaden för frikortet. I dag lyckades jag undvika detta dilemma när jag såg att varan inte var prissatt (det stod noll kronor) så i morgon är det jag som ringer APL för att fråga priset på detta innan jag beställer. Vän och bekanta till mej som arbetar på APL blev chockade när jag sa till dem att det är massvis som beställs och inte hämtas ut, det hade de ingen aning om. Hur kan man undvika detta? Ett förslag vore att faktiskt skriva ut receptet på en gul blankett så att kunden inte kan hämta ut detta på andra apotek när man beställer, en annan sak vore om APL kan ha prislista på sin hemsida. Vad tycker ni andra?

Marion Meyer

Kommentarer


kommentarer

Bloggare

Marion Meyer Marion Meyer
Marion Meyer är 31 år gammal, kommer från Ängelholm och tog sin receptarieexamen på Högskolan i Kalmar 2008. Hon har tidigare arbetat inom Apoteket Farmaci och på apotek i Oslo. Är sedan något år hemkommen till Sverige och fast anställd i Stockholm på en apotekskedja.

Senaste inläggen

Nästa
 • Ledarbloggen

  Läkemedelsföretag och apotek dribblar bort patientens förmån

  Publicerad 2014-02-27

  Det håller på att byggas upp en ohelig allians mellan en del läkemedelsföretag och apotekskedjorna som innebär att priset på vissa läkemedel skjuter i höjden. Det är läkemedelsföretag som helt eller delvis drar bort läkemedel från läkemedelsförmånen för att på så sätt kunna sätta vilka priser de vill. Läkemedlet får då inte längre något statligt stöd, men samtidigt blir prissättningen fri. Dessutom får apoteken inte byta ut ett läkemedel som namngivits i receptet mot ett generiskt likvärdigt om ... 7

  Läs hela inlägget
 • Kristin Wisell

  Vad vill våra politiker med apoteken?

  Publicerad 2013-10-23

  Att bjuda in inte mindre än sju rikspolitiker till debatt kring frågan är lovvärt och mycket ambitiöst. Jag var på en sådan debatt på Apotekarsocieteten tisdagen den 22 oktober. Debatten spelades in! Från måndag 28 oktober kommer den finnas tillgänglig såväl från Apotekarsocieteten, Sveriges farmaceuter som Apoteksföreningen. Självklart ska du lyssna på debatten! På så sätt kan du bilda dig en egen uppfattning, och inte bara gå efter mina upplevelser... Debatten inleddes med inte mindre än tre... 2

  Läs hela inlägget
 • Olivia Rössler

  Nattjänstgöring på apotek

  Publicerad 2013-05-02

  Kära kollegor, Egentligen var det tänkt att jag skulle göra stolpiller till er idag. Jag hade förberett allt, beställt hem extra progesteron och rengjort vågen men så kom en nattjänstgöring i vägen. Därför blir det idag en video över hur det ser ut när jag jobbar natt på apoteket. Jag hoppas att ni tycker att det är spännande och intressant. Mycket nöje med dagens video och kommentera gärna under inlägget. 1

  Läs hela inlägget

Prenumerera på nyhetsbrev

Vill du ha de senaste nyheterna från Dagens Apotek direkt i din mejl? Prenumerera på våra nyhetsbrev – helt kostnadsfritt. Bli medlem genom att klicka på länken och välj sedan nyhetsbrev via "Min sida".

Bloggare

 • Kristin Wisell

  Kristin Wisell

  Kristin Wisell är apotekare och intresserad av hur farmaceuten kan gör...
  Gå till blogg
 • Ledarbloggen

  Ledarbloggen

  Mikael Nestius är vd och tidigare chefredaktör på Dagens Apotek o...
  Gå till blogg
 • Olivia Rössler

  Olivia Rössler

  Olivia Rössler är apotekare och jobbar sedan 2010 på ett stort ap...
  Gå till blogg

Senaste från

Senaste Apotek

Senaste Lakemedel

Senaste Politik och Samhälle

Senaste Arbetsliv

Nytt apotek öppnar i Kungens Kurva

Idag öppnar Lloyds Apotek ett nytt apotek i Kungen...

Apotek Hjärtat vill ta tempen på hela Sverige

Hur mår vi egentligen? Det vill Apotek Hjärtat ta ...

”Brant uppförsbacke” i början för de oberoende apoteken

Befria de nystartade fristående apoteken från arbe... 4

Utredningen kring stulna och förfalskade cancermedel fortsätter

Inte bara cancerläkemedlet Herceptin har stulits i... 1

Har du bästa receptet för ett guldpiller?

Nu ska årets vinnare av Guldpillret utses. En belö...

Smärtor trots opioider

En av tre som regelbundet tar starka smärtstilland...

Restnoteringar får en ny omgång

Förra utredningen om restnoteringar bringade inte ...

TLV utreder läkemedel utanför förmånen

TLV får uppdraget att analysera konsekvenserna av ... 1

Fler vill bli apotekare

Apotekarprogrammet fortsätter att locka fler sökan... 2

Dagens Apotek frågade Annika Nordén Hägg, Catrine Jacobsson och Ingemar Engström om hur de ser på att sjuksköterskor byggt upp egna förråd med läkemedel från avlidna patienter.

”Fulförråd” kan vara tecken på brister i äldrevården

När sjuksköterskor upprättar egna förråd av läkeme...

Förslagen om licensläkemedel får blandat omdöme

Förslagen om licensläkemedel som presenterades i g...

Regeringen söker LMV-chef med social kompetens

Läkemedelsverkets kommande generaldirektör ska var... 1