Brister i arbetsmiljön på apoteken har varit i hetluften sedan Farmaciförbundet kom med en ny arbetsmiljöbarometer. Många av svaren i undersökningen var alarmerande negativa. Läsarna på dagensapotek.se var snabba att haka på:

”Har det senaste halvåret haft eftermiddagsrast endast två gånger, har gått ut för att micra kaffet men blivit tvungen att gå tillbaka igen då chefen ”plingar” på klockan för recepturen. Min kollega har arbetat med en bruten arm för att vi ska kunna ha apoteket öppet. Någon som känner sig lockad till den här branschen?”, skriver signaturen pillertrillaren.

”Jag fick inte gå på en remiss till specialistläkare på arbetstid. Jag ombads hitta en läkare som kunde ta emot en utanför Apotekets öppethållande. Det är ju lätt?”, skriver Lalle.

Långben undrar om det inte är dags att strejka för bättre arbetsvillkor: ”Vi vill ha raster förmiddag och eftermiddag. Rätt till 45 minuters sammanhängande lunch. Slippa jobba sexdagarsveckor. Fy vad försämrat det är!”

Men alla är inte säkra på att svaren i Farmaciförbundets barometer stämmer överens med de apoteksanställdas uppfattning om läget. Christer Borg, ombudsman för Sveriges farmacevtförbund, anser att underlaget är för litet:

– Tio procent av de apoteksanställda har svarat, och vi vet inte vilka kategorier som har svarat, säger Christer Borg.

Farmaciförbundet skickade ut enkäten till 3 600 medlemmar. Av dem svarade 34 procent.

– Rent svarsfrekvensmässigt så är det jättebra. Börjar det krypa under 20 procent blir det sämre. Men eftersom man inte gör något urval kan man ändå dra slutsatser, säger Anders Wännman på Plansurvey som tillhandahöll plattformen för webbenkäten.

Vi på Dagens Apotek vill gärna fortsätta att skriva om era upplevelser av arbetsmiljön på apoteken. Nästa nummer har vi ett tema om arbetsmiljö. Hör av er till Samuel Lagercrantz, redaktör för tidningen Dagens Apotek, på telefonnummer 08-566  241 31. Eller skriv till samuel.lagercrantz@dagensapotek.se och berätta om hur det är på din arbetsplats!